Прокуратурата влиза в още 13 болници

Образувани са разследвания за безстопанственост

0
108
прокуратурата
Снимка: архив

Сред тях са столичните „Св. Анна”, „Царица Йоанна-ИСУЛ”, Националната кардиологична болница и още шест

Прокуратурата влиза в нови 13 болници в страната заради безстопанственост в управлението им. Сред тях са столичните болници „Св. Анна”, „Царица Йоанна-ИСУЛ”, Националната кардиологична болница, както и болници в други шест града.

 Установените нарушения са свързани с незаконни договори за съвместна дейност с други лечебни заведения, както и договори за наем на помещения и апаратура.Проверка от МВР е назначена и в други 15 болници, като резултатите от нея се очакват до два месеца.

В средата на март прокуратурата обяви, че образува разследване за безстопанственост срещу 7 болници в страната, сред които „Пирогов” и болници във Велико Търново, Бургас, Попово, Кърджали, Благоевград и Русе.

 По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова тогава всички разследвани лечебни заведения били на ръба на фалита, а констатираните нарушения започвали от 2010 г. Те включвали незаконно сключени договори за съвместна дейност между болниците, както и договори за отдаване под наем на помещения, апаратура и др.

Тогава беше обявено, че Министерството на здравеопазването също ще извърши проверка във всички държавни и общински болници и ще изготви доклад за състоянието им до края на април. Преди три дни резултатите от доклада са постъпили в прокуратурата, което е довело до образуване на разследване за безстопанственост срещу нови 13 болници.

Сред тях са 7 болници в София – „Царица Йоанна-ИСУЛ”, „Св. Анна”, „Проф. Иван Киров”, „Проф. Бойчо Бойчев”, „Пета многопрофилна болница за активно лечение”, Националната кардиологична болница и Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания. Останалите разследвани лечебни заведения се намират в Разград, Видин, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен.

Всички разследвания са под ръководството на Софийската градска прокуратура и ще се извършват от Националното следствие. Разпореждането е на главния прокурор Сотир Цацаров.Всички разследвания са под ръководството на Софийска градска прокуратура и ще се извършат от Националното следствие.

Отделно е назначена проверка от страна на МВР на различни договори в още 15 болници. Сред тях са столичните болници „Шейново”, „Майчин дом” и „Св. „Иван Рилски”. Проверката трябва да приключи в двумесечен срок.