Кметица от „Демократична България“ не казва къде отидоха парите за патронажни грижи

0
262
Росина Станиславова Снимка: архив

В Столичния общински съвет има сигнал, че голяма част от тях са раздадени като бонуси на нея и нейни служители

Скандал избухна по време на заседанието на Комисията по финанси на Столичния общински съвет днес, съобщи Offnews.

Причина стана т.10 от дневния ред, а именно: „Изслушване на кмета на район Красно село във връзка с изпълнение на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2012-2020 г. и искане за финансова информация за разходите по него“.

Кметицата на „Красно село“ от „Демократична България“ Росина Станиславова отказа да отговори какви средства са получили тя и хора от екипа ѝ по проекта.
В общинския съвет е получена жалба, в която се казва, че по време на изпълнение на проекта Станиславова е раздала на самата себе си и на свои служители „крупни суми“ от бюджета на проекта.

Районната кметица отказа да отговори на председателя на комисията Георги Георгиев как са разпределени средствата по проекта. По време на заседанието стана ясно, че между двамата са разменяни официални писма, но до изясняване на разхозването на парите не се е стигнало.

Станиславова настоява Георгиев да идентифицира жалбоподателя и неговите засегнати интереси по случая, преди да предостави исканата информация за сумите. Мога да накарам счетоводството да провери, отговори тя на въпроса колко пари са изплатени на нея и служители на района.

Парите, които са изплатени на Станиславова и екипа ѝ, са 104 000 лева, което е около 1/3 от сумата по програмата, стана ясно още на заседанието. Целта на проекта е да подпомага засегнати от КОВИД -19, като на нуждаещите се се предоставят храна, лекарства и други стоки от първа необходимост. Услугите на гражданите в нужда са предоставяни в работни дни от средата на май до края на 2020 година на близо 230 граждани.

Председателят на групата на „Демократична България“ в СОС Методи Лалов бе катогоричен, че когато общински съветник пита официално, отговорите трябва да бъдат ясни и конкретни. Гражданите и съветниците от ГЕРБ искат да чуят конкретни суми, обърна се той към Станиславова и я призова да предостави информацията, защото, „когато са спазени правилата и е положен труд, няма нищо нередно“.

Той настоя да бъде изискана информация от всички столични райони как са разпределени средствата по програмата за „Патронажна грижа“.