Кирил Петков: Първо трябва да съберем парите от „Лукойл“, после ще мислим за даването им

0
109
Кирил Петков

Нека да ги видим колко пари ще се съберат и след това ще се съберем заедно и ще решим как ще процедираме, обяви той

Кирил Петков заяви след срещата на НС, че резултатът от нея е бил не толкова да пада дерогацията, колкото всички да се обединят около взимането на данъците на „Лукойл“.

„Няма смисъл да падне дерогацията, защото може да доведе до стрес на пазара. По-разумно е държавата да си събере данъците. Това, което беше гласувано като по-висок данък заради ползването на руски петрол държавата да си го събере максимално бързо. Резултатът от срещата беше да се фокусираме върху събиране на данъци“, добави съпредседателят на ПП-ДБ.

Той не се ангажира с размера на компенсацията от 73 стотинки. Не се ангажира и с готова формула за даването им.

„Това, което е важно, е първо парите да се съберат във фонда за сигурност на българската енергетика. Когато има готови пари, могат да се дават“, посочи той.

„Нека да ги видим колко пари ще се съберат и след това ще се съберем заедно и ще решим как ще процедираме. „Лукойл“ имат стари загуби, които се опитват да ги използват. Призоваваме да не се опитват през данъчни опити да си ги върнат тези загуби и да не играят повече игрички“, допълни Петков.

Той добави, че е важно ветото на Радев да бъде преодоляно, защото можем да изпуснем второто плащане по ПВУ да влезе тази година.