Хората на Миню Стайков опитали да приберат 11 милиона лева евросубсидии

Двама от хората на бизнесмена са задържани в чужбина, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев

0
214
полиция
Иван Гешев

Маринела Арабаджиева остава в Испания, срещу нея не са приключени всички разследвания там

Разследваме престъпно сдружение, чиято основна дейност е извършване на злоупотреби с фондове на Европейския съюз. Осем души са привлечени като обвиняеми за злоупотреби. Петима са със 72-часово задържане, но не към всички ще се поиска мярка „задържане под стража“. Това заяви на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод вчерашната акция срещу злоупотреби с европари.

„Става въпрос за престъпления свързани с програмите за развитие на селските райони и за конверсия на лозя. Досъдебното производство е различно от това на Миню Стайков. По тези две програми са отпуснати евросредства, поискани и одобрени са 11 милиона лева, но за щастие тези пари не са платени от ДФ „Земеделие“.

По втората програма за конверсията на лозята са получени малко над 5 милиона лв., но не са платени над 2 млн. лева. Максималните лимити са 3 милиона и 2 милиона. Лимитът е надвишен в пъти като част от престъпната схема. Всички собственици на тези търговски дружества са роднини и са свързани с бизнес империята „Карнобат“, каза още той.

„Фиктивни договори не е имало, ставало е въпрос за реални земеделски земи, но не са купени от парите на собствениците, за да може да е обвързана схемата. Дали е имало „чадър“ ще се установява тепърва“, допълни Гешев.

„Двама от поисканите за задържане са в чужбина. Една от тях е жена, която се намира в Турция за лечение“, разкри зам.-главният прокурор.

„Порожанов се проверява, защото е бил ръководител на Държавен Фонд Земеделие“, допълни той.

„След процедурите Ветко Арабаджиев ще бъде привлечен като обвиняем в най-кратък срок, след като бъде върнат в България. За Маринела Арабаджиев още не са приключили всички разследванията в Испания“, завърши Иван Гешев.