БСП иска съдебен контрол върху отказа на прокурори да разследват. ГЕРБ: И сега има контрол

0
61
парламент
Снимка: архив

Ще има ли възможност съдът да се занимава с нещо друго освен с това да контролира всеки един акт за образуване или отказ за образуване на наказателно производство, пита Красимир Ципов

БСП внесе промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), според които отказите на прокуратурата да разследва жалби да може да се обжалват в съда. Ако магистратите преценят, че жалбата е основателна, то разследващите трябва задължително да реагират на нея. Според председателя на БСП Корнелия Нинова това е начин индиректно да се контролира работата на главния прокурор: „Това, което предлагаме, е и способ да бъде разследван главният прокурор, защото когато някой жалбоподател подаде жалба в съда срещу акт на главния прокурор, това вече е стъпка за разследване на неговите действия, на това, че е отказал да образува производство и т.н. Може би не е в пълнота контрол за разследване върху главния прокурор, но е стъпка в тази посока“.

Парламентарната група на ГЕРБ е скептична към предложенията на БСП за промени в НПК, каза Красимир Ципов, член на Правната комисия и на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Според Ципов и сега има контрол върху работата на прокуратурата. „По отношение на това по какъв начин подлежат на контрол прокурорските актове във връзка с образуване на наказателно производство, към настоящият момент има инстанционен контрол в прокуратурата.

Въведе ли се и съдебен контрол, нека те да отговорят, ще има ли възможност съдът да се занимава с нещо друго освен с това да контролира всеки един акт за образуване или отказ за образуване на наказателно производство“, попита Ципов.