„Би Нюз“ : А как Валери Симеонов си купи хотел за 121 000 лева ?

От медията повдигат въпроса и за комплекс "Зорница" в Бургас

0
1379
симеонов
Валери Симеонов

Става дума за сделката за хотел „Панорама“ в Златоград

Валери Симеонов реши да се прави на имотен съветник на премиера Борисов, но мълчи за своя опит и практика как се придобива цял хотел с декар и половина земя на баснословно ниска цена, пише сайтът „Би Нюз“.

Датата е 23.07.2008 г. един много плодотворен ден за нотариус Мая Димитрова в град Златоград.

В рамките само на час тя изповяда сделка, за два пъти покупко-продажба на един и същи имот. Първоначално бъдещия хотел „Панорама“ е закупен от семейството на бъдещия областен управител Гергана Микова за скромната сума от 121 800 лева, вписана надлежно в нотариален акт № 19.

Буквално минути по-късно нотариус Мая Димитрова изготвя нотариален акт № 20 чрез който пълномощника на Гергана Микова продава на фирмата „СКАТ ТВ“ ООД, представлявана от Валери Симеонов бъдещия хотел „Панорама“ на абсолютно същата цена от 121 800 лева. без дори стотинка надценка, пише сайтът.

По това време Микова има вече опит по придобиване на евтино общинско жилище представяйки се за социално слаб. Според експерти това е типичен пример за укриване на данъци от лица заемащи висши държавни постове. Припомняме, че през 2008 г. Валери Симеонов е председател на общински съвет Бургас, твърди Би Нюз.

По същото време фирма на Симеонов придобива след огромен скандал златен имот в бургаския квартал Зорница, твърдейки, че имота е необходим за изграждане на модерен офис за телевизия „Скат“. Още тогава той е разобличен от общински съветници, които твърдят, че имота се продава на безценица, а Симеонов ще построи върху него жилищна кооперация за милиони левове.

Те се оказват напълно прави, тъй като десет години по-късно, когато Симеонов е вицепремиер, върху този имот изниква резиденция „Зорница“, а Гергана Микова е назначена за областен управител на Стара Загора, въпреки, че прокуратурата я уличава за придобиване на евтино

общинско жилище чрез престъпление, пишат от сайта. От медията твърдят, че разполагат с документи, посочени в този материал, както и с много други, свързани с имотното благоденствие на фирмите собственост на Валери Симеонов, при това когато той вече е депутат, после вицепремиер и сега отново депутат.