Къде изчезнаха 13 млрд. лв.?

0
204
бюджет
Разходите на България излизат извън контрол.
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Бюджетни манипулации

Лъчезар Борисов, фейсбук

Лъчезар Борисов

Как се събират обществени пари от данъкоплатеца и къде изчезнаха покрай „вятъра на промяната“ 13 млрд. лв.?

Тъй като бях обещал пред Вас, приятели и читатели, да задам някои въпроси, свързани с публичните финанси, днес ще го направя (извинявам се за непълната точност на числата).

С оглед на това, започвам от края на декември 2021 г. Тогава медиите говореха как правителството е изхарчило 9 млрд. лв. за 9 дни. За да бъдем честни тези 9 млрд. включваха и текущи разходи (за които не можем да се сърдим), но в същото време и БНБ, и останали институции показаха как над 4 млрд. лв. от тях бяха извънреден разход, похарчени в неясна посока, за което не получихме отговор. Всичко това ми дава основания да попитам, какво се случи преди и след това:

Държавата прибра от специалната сметка в БНБ близо 500 млн. лв., предвидени за инфраструктура и магистрали, за които до ден днешен не знаем къде са.

Държавата прибра от българската енергетика близо 1.2 млрд. лв., предоставен кредит на НЕК ЕАД, с мотива, че с тези средства ще бъде закупено зърно. Закупено зърно чрез държавата не видяхме, а средствата потънаха в неясна посока.

Държавата гласува прибирането от търговските дружества свръх дивидент, чрез който по мои сметки бюджетът може би събра още 200-500 млн. лв. непредвиден приход. Тук не включвам дори изтеглените средства за компенсации на бизнеса само от държавната енергетика, за цената на електроенергията. Не коментирам също, че мярката беше забавена и направена не при равни и европейски условия, а ощетяваше само държавната енергетика.

Държавата изтегли поне 1.5 млрд. лв. държавен дълг от вътрешния пазар през 2021 г..

Само преди няколко дни държавата изтегли 2.25 млрд. евро държавен дълг от международните пазари и вече са в ход следващите действия с още 2 емисии на вътрешния пазар.

Министерството на финанси обяви емисионен календар за още 1.65 млрд. лв. дълг.

С оглед на гореизложеното се питам и нямам отговори, къде изчезнаха и къде отиват над 13 млрд. лв., собственост на българския данъкоплатец. Кой ги похарчи? Единственото, което ми остава е да задавам въпроси, но въпросите и отговорите оставям на Вас….