Проваленото разследване на европрокуратурата е за далаверата със системата на МВР-„Тетра“ на кабинета „Петков“

0
1637
Решението на МС за Информационно обслужване.

Именно ГДБОП на Калин Стоянов е издънило разследването

Стефан Ташев

МВР е саботирало разследване на Европейската прокуратура по случай с нанесени щети на европейските данъкоплатци на стойност 70 млн. евро. Това каза в интервю пред „Сега“ европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. Случаят е от лятото на 2022 година. Къде го чукаш, къде се пука, а? Умнокрасивите чакат Кьовеши да удари Борисов, а тя пък хока сегашният вътрешен министър Калин Стоянов и правителството на Кирил Петков, свалено с вот на недоверие през лятото на 2022 година.

И, не, разследването на Европейската прокуратурата ,не е за „парите от магистрала Хемус“, а за крупна далавера на правителството на Кирил Петков, което опита първо да отмъкне едни 62 милиона евро от Плана за възстановяване и устойчивост-ПВУ, а после да измами и Европейската комисия.

Става дума за доизграждането на т.нар. система „ТЕТРА“ на МВР с над 62 милиона евро от ПВУ, за която първи и единствен писа Breaking.bg на 12 август 2022 година. В нея са замесени премиерът Кирил Петков, вицепремиерите Асен Василев и Бойко Рашков и министърът на електронното управление, Върховният жрец на електрониката, Божидар Божанов. Далаверата се издъни и имаше реално опасност заради това България да загуби над 2 милиарда лева плащания по ПВУ.

Ето хронологията:

Правителството на Кирил Петков вкарва в ПВУ и изграждане, развитие и оптимизация на цифровата ТЕТРА система и радиoрелейна мрежа, управлявани от МВР, част от Стълб 3 на Механизма за възстановяване и устойчивост „Свързана България“. Описван от някои през годините като „държавен мобилен оператор“.

Според авторите на плана изграждането на национална безжична комуникационна мрежа за мобилни устройства /TETRA на МВР/ е от важно значение за реагиращите звена, грижещи се за сигурността на гражданите, превенция на престъпността и защита при природни бедствия и аварии.

ТЕТРА системата на МВР ще се използва, като единна радиокомуникационна система за осигуряване на комуникационна среда за управление, взаимодействие и координация в МВР както и другите държавни структури, имащи ангажименти по предотвратяване на кризи, аварии, бедствия и въпроси, свързани с националната сигурност.

Общ бюджет на проекта в евро:

Финансов ресурс за сметка на МВУ – 63 655 861,71 евро без ДДС

Финансов ресурс за сметка на национален бюджет –12 731 172,34 евро ДДС

Общ бюджет на проекта в лева:

Финансов ресурс за сметка на МВУ – 124 500 044 лева без ДДС

Финансов ресурс за сметка на национален бюджет –24 900 008,80 лева ДДС.

Според плана реализирането на проекта ще бъде по реда на Закона за обществените поръчки. Предвиждат се 2 (две) обществени поръчки. При управлението на „езкекутора“ Рашков МВР пуска обществените поръчки.

няколко дни след откриването им процедурите по ЗОП са прекратени и поръчките изчезват. Действията на МВР предизвикват страшен скандал с Кирил Петков и Асен Василев, твърдят запознати. Заради спрените процедури по ЗОП се прави спешна среща в Министерството на финансите в средата на юли.  На нея присъствали Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Рашков, министъра на елекронното управление Божидар Божанов, както и вездесъщия и небезизвестен Васил Величков, съветник на граждански договор на вицепремиерката Калина Константинова.

Говори се, че на срещата в МФ е избухнал бурен скандал, финансовият министър Василев-Кокорчо е крещял и заплашвал, искал е да падат глави, да му се обясни кой си е позволил да спре поръчките, което ще ни коства загубата на милиарди левове от плана. Кокорчо си позволява да иска уволнението на всички виновни по веригата за спирането на поръчките в МВР. Въпреки атаките „почтеният“ вътрешен министър мълчи и не дава никакви обяснения на разгневените Петков и Василев.

За да не изгубим парите от ПВУ, заради спрените поръчки, Божанов предлага реализирането на този проект да се осъществи от държавното дружество „Информационно обслужване”, което реално е заобикаляне на ЗОП чрез използване на „страшно корупционните и вредни ин хаус процедури”. Нещо повече Божанов настоява и за „инхаус процедури“ и за директно договаряне.

Предложението му буди интерес, защото дребна подробност е, че според запознати само една фирма може да доизгради пуснатата през 2002 година система ТЕТРА и това е българското представителство на гиганта „Еърбъс”, които са закупили шведската „Ериксен“, която пък първоначално е работила по изграждането на тази система в България.

С решение на Министерски съвет от 27 юли, дни преди кабинетът „Петков“ да падне окончателно, правителството определя „Информационно обслужване“ за системен интегратор по проекта за системата ТЕТРА според предвидените механизми в Плана за възстановяване. Министерски съвет нарежда на вътрешния министър всички дейности по цифровизация и модернизация на системата ТЕТРА да възложи на „Информационно обслужване“ АД. А държавната фирма да пуска при необходимост обществени поръчки, за което МВР няма да им дължи пари.

Далаверата обаче е разкрита от Европейската комисия и прекратена. Затова признава на 17 август, новоназначеният служебен вицепремиер Атанас Пеканов, който отговаря за ПВУ.

ЕК обаче не е съгласна на този подход, тъй като не отговаря на критериите за прозрачно възлагане, затова МВР спешно ще проведе нова, оптимизирана обществена поръчка, обявява Пеканов.

След което „Информационно обслужване“ отпада от проекта, по решение на служебният кабинет. Прави се договаряне с въпросната фирма, представител на „Еърбъс“, която да награди системата ТЕТРА на МВР. Обаче…конкуренти в бранша подават сигнал за далаверата в Европейската прокуратура.

И по нейно нареждане ГДБОП прави въпросната акция в офисите на фирмата през лятото на 2022 година, за която Кьовеши твърди, че се е провалила. Шеф на ГДБОП тогава е..сегашният вътрешен министър Калин Стоянов, който реагира вчера като ужилен на твърденията на европейският главен прокурор. Именно подчинените му служители не са разследвали нищо в продължение на месеци, както твърди Кьовеши. Затова Стоянов панически днес се кълне, че всичко е проверено и брани като Матросов Бойко Рашков, Асен Василев, Божанов и Кирил Петков.