Костадин Ангелов: Има бум на желаещи да се ваксинират лекари и учители, отказали преди това

0
57
Проф. Костадин Ангелов

Рано е да се говори за удължаване или разхлабване на противоепидемичните мерки, казва здравният министър

В момента има бум на желаещите от първа и втора фаза да се ваксинират, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Сливен.

Той отбеляза положителната тенденция, че ваксинираните медици в момента са добре и работят.

„До момента ние почти бяхме приключили първа и втора фаза и от няколко дни ги започваме отново. Има голямо желание от медици, които още не са се ваксинирали, същото е и при учителите. Пренасочваме ваксини и на там. За мен е важно, че успяхме да убедим хората да се ваксинират. Процентът на желаещите да се ваксинират в момента е около 63 на сто. Ако такива останат нагласите на хората, до края на лятото можем да постигнем колективен имунитет в страната“, прогнозира проф. Ангелов.

По думите му се очаква през април у нас да има много повече ваксини, като така гражданите ще могат да избират.

„Хората, които са се ваксинирали, не боледуват. Някои ваксинирани имат лека клинична картина – хрема, болки в гърлото, но няма опасност за техния живот и здраве“, уточни министърът.

Той каза още, че ще издаде заповед, с която ще нареди всички налични дихателни апарати да бъдат поставени до болничните легла, за да са в готовност.

По отношение на ситуацията в Сливен министърът отчете, че заетите легла за COVID болни са 130.

„Единственият проблем – всъщност по-скоро нужда, е осигуряването на ремдесивир, който ще бъде доставен в понеделник”, увери той.

„Наблюдаваме тенденция на заразяване на цели семейства. Има свободни легла на територията на лечебното заведение в града. Има всички необходими медикаменти и консумативи. Сливен ще се справи с натиска, много млади хора видях в болницата, благодаря на всички млади лекари, сестри, санитари. Това ми дава уверението, че много млади хора идват да ни помогнат“, каза още министър Ангелов.

По думите му е още много рано да се говори за удължаване или разхлабване на противоепидемичните мерки.