Лекари в ИСУЛ извадиха метални сачми от носа на момченце

0
23
Снимка: ИСУЛ

Те престояли там 2 години, извадили ги с магнит

Две метални сачми, част от занимателна игра, бяха извадени от носа на 9-годишно дете от лекарите в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Родителите подозират, че сачмите са престояли там около 2 години, съобщиха от здравното заведение.

За семейството на Мая Лилова от София кошмарът започва преди няколко дни, когато момченцето им се оплаква от болка в зъба. По настояване на зъболекаря е направена панорамна снимка, на която се виждат 2 малки кръгли топчета над горната устна. Майката веднага изпраща снимката на свой приятел УНГ специалист, който казва, че вероятно става въпрос за чужди тела и насочва родителите към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Там лекарите потвърждават опасенията на своя колега. Детето веднага е прието в детското УНГ отделение за пълна упойка и операция, с която да бъдат премахнати сачмите.

Началникът на отделението доц. Цоло Цолов обаче предлага по-щадящ метод: изваждане на металните топчета със специален магнит.

За щастие опитът се оказва успешен и на детето е спестена операцията и дългото възстановяване след нея. „Сетих се, че преди около 2 години мъжът ми беше купил на големия ни син игра с малки метални топчета, от които могат да се направят различни фигурки. Изхвърлих я преди известно време, защото един ден видях и малкия син, който по това време беше бебе, да си играе с тях и реших, че това е опасно. Когато е напъхал сачмите в носа си, големият трябва да е бил на 7-8 г., далеч не малко дете, но явно никога няма гаранция“, спомня си Мая Лилова.

За доц. Цоло Цолов опасната случка в семейството на Мая не е нещо ново. „Погледнахме в носа на детенцето и тъй като сме имали и други подобни случаи, прецених, че можем да пробваме с магнит“, споделя той. В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намира единственият специализиран център в страната, в който се вадят чужди тела от дихателните пътища при деца.

Около 60 деца годишно с чужди предмети в дихателните пътища, носа или ухото преминават през детската УНГ на болницата. За годините, откакто функционира структурата, лекарите са натрупали внушителна колекция от чужди предмети, извадени от гърлата, носа, ушите на най-малките, а причината за попадането им там в 99% от случаите е родителска небрежност.

„Вадили сме всичко, включително пластмасови играчки. Малките деца каквото е около тях, си го слагат в носа, устата или ухото, така опознават света. Случвало се е от хранопровода на 6-8-месечно бебе да извадим фъстъчена ядка – родителите бяха решили, че е много полезно да му дават фъстъци. Представете си, на тази възраст, с четири зъба в устата“, разказва доц. Цолов.

Страшна е статистиката по този повод – 28% от случаите на попадане на чуждо тяло в дихателните пътища на децата от 0 до 3 г. завършват със смърт.