Костадин Ангелов: Ще засилим контрола по спазване на мерките срещу коронавирус

0
13
Проф. Костадин Ангелов

Не пътувайте до две области без причина – Благоевград и Търговище, призова здравният министър

Когато започна тази епидемия, казахме, че обществото ще спечели тази битка с разум и дисциплина. Колкото повече време минава, се вижда, че дисциплината ни не е добра. Има тенденция на покачване на заболелите. Хубавото е, че все още здравната система има достатъчен брой легла в национален мащаб. Но в отделни области вече се затрудняват, заяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

„Българите сме разумни хора, най-важната мярка е носенето на маски на закрито, дистанция от поне 1,5 м, проветряване на посещения. Тъй като наблюдаваме неспазване на мерките, ние ще завишим контрола. Той ще е не само ежедневен, но и през нощта, където има големи групи от хора – молове, нощни заведения и дискотеки“, каза министърът и допълни, че в социалните мрежи е пълно със снимки на млади хора, които не спазват мерки.

Към 14 октомври има 17% заетост на леглата за пациенти без нужда от интензивна грижа и 6% заетост на леглата в интензивните отделения.

Министърът призова да не се пътува излишно до две области – Благоевград и Търговище, където заболеваемостта е 120 души на 100 000. „Излишното пътуване дотам би довело до разпространяване на болестта и сред другите области“, каза проф. Ангелов.

В Северозападна България вирусът е най-слабо разпространен.