Затягат ковид мерките в София – заведенията ще работят до 22 часа и с 50% капацитет

0
52
Снимка: Pixabay

Учениците минават на ротационен принцип на обучение от понеделник

Нови противоепидемични мерки се въвеждат в София, тъй като градът вече е в етап 3 по заетост на интензивните легла. Това реши Областният съвет по здравеопазване.

Считано от 00.00 часа на 27 януари се ограничава до 50% капацитетът на работна площ и брой лица в заведенията. Въвежда се работно време до 22 часа при спазване на мярката „зелен сертификат“ за игралните зали, заведенията за хранене и развлечение.

От 24 януари учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 клас преминават в електронна среда на обучение. Присъствено остава обучението за децата от 1 до 4 клас. Учениците от 7, 10 и 12 клас се обучават присъствено до 31 януари, включително.

Всички лечебни заведения в София на този етап имат свободни места и са готови да приемат както деца, така и възрастни. Има готовност и за разкриване на допълнителни места.

Болниците „Пирогов“, „Токуда“ и педиатрията имат готовност да разкрият допълнителни детски интензивни легла. В момента проблемът е с децата, които се намират в реанимация – едното от двете реанимационни легла в педиатрията е заето, скоро се очаква и второто. В „Пирогов“ също има само едно реанимационно легло за деца. Според данните над 5000 деца и над 1000 педагози в София са се заразили с коронавирус от началото на седмицата.