Красимир Вълчев: 0.4% от паралелките в училищата са карантинирани

0
8
Красимир Вълчев Снимка: Канал 3

Дори да станат 1%, няма проблем с наличната техника да се обезпечи обучението, твърди просветният министър

0.4% от паралелките в училищата са карантинирани, посочи на парламентарен контрол министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Дори да станат 1% няма проблем с наличната техника да се обезпечи обучението в електронна среда“, смята просветният министър.

По думите му образователната система има готовност да премине към дистанционно обучение, като 35 000 деца нямат достъп до интернет, а още толкова нямат компютри, което представлява 10% от учащите в страната.

„Близо 5% от учениците декларират липса на устройства и други 5% не се обучават поради липса на интернет свързаност. Мобилните оператори предоставиха достъп до повечето деца, а училищата подпомогнаха изплащането на сметките“, коментира пред депутатите министър Красимир Вълчев. Той уточни, че Министерството на образованието е осигурило 900 преносими компютри, предимно за учители, а със съдействието на ведомството са били дарени още 1000 устройства на ученици.

Други 60 000 преносими устройства са предвидени за учениците с финансиране от европейската програмата РЕАКТ, а забавянето на доставката им е заради процедурите по Закона за обществените поръчки, тъй като няма приключени такива.

„Има проблеми с устройствата в световен мащаб. Производителите могат да ги доставят след средата на следващата година“, коментира министър Вълчев. Той беше категоричен, че образователната ни система има проблеми с дистанционното обучение при деца, които по принцип не присъстват в училище.

„Има проблем с отношението на родителите към образованието. Тези деца имат достъп до интернет с телефони“, изтъкна просветният министър.