Лъчезар Борисов: Обмисляме компенсации за затворени бизнеси с проценти от оборота

0
16
Лъчезар Борисов

Трябва да се инвестират около 350-400 милиона лева минимум, за да се подпомогне икономиката, казва министърът

„Като министър на икономиката не исках да има затваряне в сектор „Икономика“, но важното е, че това ще бъде само за 3 седмици, така че на 21 декември бизнесът отново ще работи. Поехме този ангажимент. Все пак трябва да се съобразим и с епидемиологичната обстановка и да мислим и за здравето на хората“. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той каза, че най-песимистичният сценарий е загубите да са над 1 млрд. Обмисля се работодателите да бъдат компенсирани с процент на база оборота от миналата година.

Борисов подчерта, че трябва да бъдем солидарни с лекарите, като отбеляза, че в момента има 2000 лекари, които не могат да ходят на работа, защото са заболели от коронавирус.

„За да имаме здрава икономика, трябва да имаме и здрав народ, така че постигнахме баланс да имаме и свобода в икономиката, за да има малко затворени сектори“, подчерта министърът на икономиката.

Основно затвореният сектор е ресторантьорството, но секторът на търговията остава отворен с изключение на моловете. Лъчезар Борисов каза, че решението е взето на база на много дълбоки анализи, включително статистически, икономически и това е било мнението на оперативния щаб.

По думите му мерките не са закъснели. „Тези мерки се взимат, когато заболелите станат 600 на 100 000. Това направиха всички европейски държави, разбира се, при тях пандемията тръгна малко по-рано. В момента в който България достигне този показател, се наложи да вземем тези мерки“, каза Борисов.

Министърът на икономиката каза, че трябва да се инвестират около 350-400 милиона лева минимум, за да се подпомогне икономиката.

„Изхождайки от тези мерки, които предприемаме, може би в структурата на БВП ще имаме едно намаление, което може да достигне най-песимистичния сценарий до 1 млрд. лв., но считам, че това можем да го компенсираме“, заяви той.

Министърът определи мярката, по която ще се плащат 24 лв. на ден на служители в неплатен отпуск, като много добра за административно затворените сектори. Тя ще бъде изпълнявана от Министерството на труда и социалната политика.

„Осигурили сме бюджет, с който мярката да започне да работи веднага, средства ще има, така че мярката да бъде изпълнена докрай и да докосне всички засегнати браншове“, каза Лъчезар Борисов и отново припомни, че тези административни мерки ще бъдат само 3 седмици.