Премиерът пред йорданска принцеса: България е трета по брой на артефакти в Европа

0
22
Премиерът Борисов се ръкува с принцеса Дана Фираз Снимка: МС

Йордания е желан партньор за страната, каза Борисов

Страната ни е с изключителен туристически потенциал и е трета по брой артефакти в Европа след Гърция и Италия, изтъкна премиерът Бойко Борисов днес на срещата си с принцесата на Йордания – нейно кралско височество Дана Фираз. Принцеса Фираз е посланик на добра воля на ЮНЕСКО и председател на „Петра Нешънъл Тръст“ – най-старата национална неправителствена организация в областта на опазването и съхраняването на наследството на Йордания.

Борисов  посочи, че българското правителство подкрепя идеята за неразривна връзка между културата и туризма. Министър-председателят заяви, че въпреки международната конкуренция туризмът все повече утвърждава България като предпочитана дестинация. Той подчерта, че близо 12% от БВП у нас се формира от туризма, който през миналата година за първи път привлече над 9,2 млн. чуждестранни гости. Премиерът посочи и че секторът обхваща 11% от общата заетост в страната и е част от устойчивото развитие на икономиката ни.

Оценяваме ролята и влиянието на Кралство Йордания в регионален и глобален план, затова целта пред България е да развиваме взаимноизгодни отношения в области от стратегическа важност за двете страни, заяви  Борисов. Премиерът увери, че Йордания е желан партньор за България и активизирането на двустранното сътрудничество в редица сфери доказва волята на страната ни за издигането на равнището на връзките между двете държави.

В рамките на посещението на принцеса Дана Фираз у нас беше договорено стартирането на пилотна инициатива за обучение на подрастващите в съхранение и опазване на културното наследство, като се ползва опитът на „Петра Нешънъл Тръст“ за представяне на историческите паметници по подходящ начин. За целта беше договорено подписването на меморандум за сътрудничество между Министерството на туризма на България и „Петра Нешънъл Тръст“. Обезпечаваме възможностите за мащабни археологически дейности на учените не само защото сме убедени, че съхранението на културно-историческото наследство е залог за устойчиво развитие, а защото приемаме, че ангажиментът ни към него е равнозначен на отношението ни към бъдещите поколения, изтъкна премиерът.