Борисов: Нека ПП-ДБ да кажат чия подкрепа ще търсят за втория мандат

0
111
борисов на пресконференцията.

Ако имат договорка с други партии, ние тогава в рамките на първия мандат ще предложим абсолютно същото, което те предлагат. При нас обаче рискът е да мине

Внимателно с изпълнителната комисия изслушахме това, което казва партията на Промяната. Тъй като обратното броене вече започна, а дните са малко, аз чрез вас искам да помолите да уточним един въпрос, на който аз и нашият ръководен орган ще ви дадем отговор. Това каза по време на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Но много е важно да знаем и обществото да знае какъв е отговорът на ПП-ДБ. Нашият прочит на всичко, което имаме към момента, от това, което чух като декларации в парламента, подмятанията между партиите, не ми дава отговор и затова чрез вас молим за него – партията на Промяната и ДБ казват, че във втория мандат искат да направят правителство с подкрепата на кой? Да назоват поименно с кого? Защото формулировката с всички – означава с никой. Да кажат – във втория мандат ние очакваме подкрепа на ГЕРБ или не очакваме подкрепа. Отговорът на този въпрос би бил много интересен”, каза още Борисов.

„Да кажат дали очакват подкрепа от ГЕРБ или не очакват. Очакват ли да ги подкрепи ДПС, или не? ИТН? Възраждане? БСП? Просто да кажат под всички кого разбират. Ако няма задкулисие, което в момента да преговаря, отговорът на този въпрос би бил много интересен. От този въпрос излиза кой ще прави кворума в парламента, кой ще защитава приоритетите на министрите. Вариант А – очакваме подкрепа на ГЕРБ. Ако очакват, да седнем на една лидерска среща тези дни и да се разберем в какво се изразява. Ако е да натиснем веднъж копчето, добре. А след това? Представяте ли си да отидат да арестуват Слави Трифонов и аз да науча това от медиите?! С какъв механизъм ние ще спрем това? Какъв ще е механизмът на управление и контрол. Ако имат договорка с други партии, ние тогава в рамките на първия мандат ще предложим абсолютно същото, което те предлагат. При нас обаче рискът е да мине. Делян да ме извинява като моя вътрешна опозиция, но то не е продуктивно. Ако те не посочат и остават да виси този въпрос, след като знаем този отговор, ние ще продължим и ще кажем какво ще правим“, добави още Борисов.

„Считаме, че заради избирателите на тези две партии, това би било най-устойчивото и най-доброто. Ние сме длъжни да предложим кабинет, след като хората два пъти ни избират на първо място. Когато чуем ясен отговор, тогава ще вземем решение“, заяви Борисов.

„Има прекрасно време за самоконтрол и контрол между двете големи партии. Едно такова правителство – това е истински шанс и в борбата с корупцията. Чакаме този отговор и ако можем да го получим чрез вас, оттам нататък и хората в България, това ще отговори вече на техните истински желания. Ако не получим отговор, значи задкулисието при тях работи. Ако получим отговор, ще отидем на лидерски разговор, за да ни обяснят как го виждат като механизъм на работа. От година казвам, че тези разговори трябва да се направят преди раздаването на мандата. Приемаме, че с нашия мандат не се случва нищо. Ако и при тях се случи същото, отиваме на трети мандат и след това заминаваме на избори.

Притеснявам се, защото знам реалните параметри на държавата през последните две години.  Честно ли ще е един да поеме вината. А те през цялото време да се упражняват върху нас. Нито един еврофонд не работи, няма План за възстановяване, изхарчени или депозирани парите от Плана за възстановяване за пенсии. Как да не се притеснявам. И още повече вместо да съм там и аз да си понеса с моя опит управлението, ние ще им угодим, за да може какво да се случи. Айде стига. Отговорността е на всички. Айде да се смирим за една година“, коментира Борисов.