Марияна Николова: Изплатихме 3,5 млн. лв. на туроператори за чартърни полети

0
8
Снимка: Министерство на туризма

От 1 януари започна реализацията на втора фаза на тази мярка

„Близо 3,5 млн. лв. от националния бюджет са изплатени на 20 туроператори, които използват чартърни полети. 34 компании подадоха заявления за държавна субсидия от 35 евро на седалка.

За тази помощ към бранша бяха отпуснати 55 млн. лв. от държавния бюджет, а схемата обхваща полетите, извършени в периода от 14 май до 31 декември 2020 г., и представлява първа фаза от антикризисната мярка“.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии във Варна, съобщха от Министерството на туризма. Тя информира още, че от 1 януари тази година започва реализацията на втора фаза на тази мярка.

Николова се срещна с представители на мениджмънта на Летище Варна

„Помощта от 35 евро е за турист, пристигнал в България в периода 01.01.2021 – 31.05.2021 г., и е в брутно изражение, т. e. преди приспадането на данъци или други такси. Тя ще бъде реализирана с вече одобрените, но неусвоени средства“, уточни министърката.

Тя съобщи още, че през декември беше прието изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което се регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното прилагане.

По думите ѝ субсидията e предвидена за туроператорите и туристическите агенти под формата на безвъзмездни средства в размер на 4 на сто от техния оборот без ДДС през 2019 г. Финансирането ще може да се използва приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

„Общата стойност на държавната субсидия е в размер на 51 млн. лв., с които предвиждаме да помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорска и туристическата агентска дейност’, заяви министър Николова.