Марияна Николова: Жандармерията пази машините за гласуване

0
14
вицепремиер
Марияна Николова

В халето с устройствата не са влизали криминално проявени, твърди вицепремиерката

Машините за гласуване ще се охраняват от жандармеристи, осигурени от МВР, посочи вицепремиерът Марияна Николова на парламентарен контрол по повод интереса на социалистите как се съхраняват машините за гласуване.

В халето с устройствата не са влизали криминално проявени, твърди вицепремиерът. По искане на МВР са проверени конкретни лица, поясни Николова.

„3 броя от общо 9600 доставени машини са заминали за одит от Държавната агенция „Електронно управление“. Въпросните 3 машини са в специално помещение в агенцията и се наблюдават от камери. Достъп до тях имат само някои служители“, уточни вицепремиерът.

По думите ѝ всички останали машини, които ще се ползват на 4 април, се съхраняват в самостоятелно хале в логистичен център в столичния район „Искър“.

По разпореждане на ЦИК от полицията са направили техническо обследване на халето на 18 февруари, а от 19 февруари пред сграда има денонощна охрана. Достъпът до нея е ограничен и се влиза само през един вход, и то от определени лица.

Николова увери, че е направена и организация за пожарната безопасност на халето, осигурени са и условия за евакуация и защита в случай на пожар.