МВнР изгони поредния руски шпионин

0
59
Министерството на външните работи

В срок от 72 часа той трябва да напусне страната

Министерството на външните работи обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Нота с това съдържание е била връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който е бил извикан в сградата на министерството.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е получила писмо от главния прокурор Иван Гешев, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва.

Въпросното деяние представлява престъпление по чл. 104 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Тъй като извършителят се ползва с имунитет по Виенската конвенция за дипломатическите отношения, досъдебното производство е прекратено.