Министър заподозря руски интереси зад протеста на зърнопроизводителите

0
104
Георги Гвоздейков КАДЪР: NOVA

Опитват се да дестабилизират ясната посока на България, заяви Георги Гвоздейков

Подозрения, че протестите на зърнопроизводителите са политически и са организирани с цел дестабилизация на правителството, сподели министърът на транспорта Георги Гвоздейков пред Би Ти Ви. Той обвърза протестите и със защита на руските интереси.

„Проблемът с вноса на украинското зърно отново е пропаганда на Русия. Когато е разрешен вносът през 2022 г. зърнопроизводителите правят печалба от 2 млрд. лв. 2021 г. тези цифри са по-малки. Протестът днес има политически оттенък. Опитват се да дестабилизират ясната посока на България“, заяви Гвоздейков. Според него премиерът Николай Денков донякъде е бил прав за думата „терористи“, защото зърнопроизводителите не искат разрешаване на проблема, а конфронтация.

Гвоздейков напомни, че забраната за внос на украинско зърно е наложена от служебното правителство, което според него е защитавало руските интереси.

„Има решение на ЕК и на парламента, което трябва да бъде изпълнено. България няма какво да загуби. Става дума за по-бърз експорт към страни, които имат нужда от това зърно. Осигуряваме коридор на солидарност, пристанище, чрез което зърното от Украйна да бъде изнесено. И ще спечелим от това“, каза още министърът.