Кирил Петков: Вече няма българин, който да се страхува, че без руски газ ще умре през зимата

0
49
Кирил Петков

Лидерът на ПП се похвали с Шенген и конституцията, за 2024 г. иска работещи регулатори

Пожелавам на всички здраве и успехи, но най-вече на тези граждани, които са ни излъчили днес тук. Дано да решим реални техни проблеми, да променим живота им за по-добро и България да стане една нормална, европейска, българска държава.

Такова пожелание отправи от парламентарната трибуна Кирил Петков с декларация, в която изброи приоритетите на ПП-ДБ за 2024 г. и припомни успехите от 2023 г.

„През изминалата година финансирахме проекти за жители на всяка община в България, направихме реално прозрачно капиталово бюджетиране, стабилни финанси и бюджетен дефицит под 3% – този факт премахна страха от големите дефицити, които прогнозираха от служебното правителство и това ни дава шанса да влезем в еврозоната през 2025“, изброи Петков и продължи:

„За първи път имаме отчетност на главния прокурор – той може да бъде разследван от съдия и контролът върху другите прокурори от него вече е ограничен, така те вече могат да работят свободно“.

„В България вече имаме реално антикорупционно законодателство, нов антикорупционен закон бе приет и този орган може да промени начина, по който държавните институции ще оперират с парите на данъкоплатците. Успяхме да влезем в Шенген и българите по летищата няма да се чувстват като втора ръка европейци“, каза още Петков.

По неговите думи тази стъпка е била много важна и изрази надеждата много скоро и сухоземните ни граници да бъдат включени.

„Променихме конституцията, с което положихме основите за една независима съдебна система“, сигурен е той.

Според него промяната се случвала, може би по-бавно, отколкото трябва, но се случва.

„Няма българин, който още да го е страх, че без руски газ ще умре през зимата, страхът от всемогъщ прокурор също остана в миналото, няма го и страха от незаконното използване на институции“, убеден е Петков.

За 2024 г. нашият план е промяната да продължи. Тя трябва да проникне и в институциите на държавата, където много от системите работят по стария начин. Регулаторите като КЗК, КФН, СЕМ, които определят много от сферите на живота, трябва да станат много по-ефективни, прозрачни и работещи за българските граждани.

Според него службите за сигурност е време да бъдат реформирани, модернизирани и с ясен мандат да увеличат сигурността за страната ни, както и да бъдат по-адекватни за новите глобални рискове.

„През 2024 г. ще продължим и ще държим приетите закони да се приложат, антикорупционната комисия да бъде изпълнена с кадри, които да дават реален резултат за хората“, обеща Петков.

А мечтата му е никой държавен служител да не третира парите на гражданите като негови.

„Нашата задача е да почнем да връщаме на хората чувството за справедливост“, категоричен бе от трибуната той.

Според него народните представители ги чака много работа, като трябва да вдигнат нивото и качеството на това, което правят, като покажат, че въпреки различията си, могат да водят смислен дебат.

„Нека не с думи, а с дела да покажем защо сме избрани тук“, настоя още Петков.