МВР към шофьорите: Тръгвайте на път подготвени за зимата

Над 1200 машини са готови да чистят снега утре по шосетата

0
65
шофьори
Снимка: архив

Ще спират камионите над 12 тона ако се налага почистване на пътя

Всички областни пътни служби са предупредени още от вчера за изпълняване на превантивни мероприятия срещу очакваните снеговалежи в страната. Имаме готовност – готвим се за ниските температури и поледиците, снегът няма да е чак такъв проблем. Но като цяло службите са в готовност. Това обяви инж. Михаил Рашков, директор на Дирекция „Пътно поддържане“ към АПИ на брифинг във връзка с актуалната пътна обстановка в страната и предприеманите мерки за очакваните снеговалежи.

По думите му към момента са налични 300 машини, тъй като предвид ситуацията повече не са необходими, но все пак увери, че в готовност са още над 1000 машини, които биха могли да се включат в случай че обстановката се влоши. Инженер Рашков допълни още, че около 1200 души ще се грижат за обстановката в страната.

,,Обстановката в момента е добра. Единственото ограничение, което въведохме преди малко, е за тежкотоварни автомобили на Превала. Защото там се получи обледяване поради ниските температури. Снеговалежът не е интензивен, но бяхме принудени да ограничим временно движението за тежките автомобили“, посочи Рашков.

,,Бих желал да отправя апел към всички участници в движението – нека винаги да тръгваме добре подготвени, да се следи техническото състояние на автомобила и трябва да пазим живота на всички около нас. Разбира се, ние ще подпомагаме движението, където е необходимо. В тази връзка превозни средства над 12 тона ще бъдат спирани, ако е необходимо да се разчисти пътното платно. Знаете, денят е по-кратък, така че пешеходците да носят по-ярки и цветни дрехи, за да бъдат забелязвани отдалеч“, заяви Илия Георгиев от „Пътна полиция“.

,,Служителите са вкарани в национална система за оповестяване и готовност за подобряване движението на пътищата на национално и регионално ниво. Създадени са необходимите координационни центрове. Нашите структури имат готовност да реагират, работим и с областните управители, с кметовете на общините. Организацията от наша страна е създадена. Имаме готовност и за временно настаняване на хора в места за пренощуване, ако случайно се затворят пътни артерии през следващите дни“, увери Георги Гатев от главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.