МВР към шофьорите: Тръгвайте на път подготвени за зимата

Над 1200 машини са готови да чистят снега утре по шосетата

0
61
шофьори
Институциите вземат мерки заради очаквания сняг.

Ще спират камионите над 12 тона ако се налага почистване на пътя

Всички областни пътни служби са предупредени още от вчера за изпълняване на превантивни мероприятия срещу очакваните снеговалежи в страната. Имаме готовност – готвим се за ниските температури и поледиците, снегът няма да е чак такъв проблем. Но като цяло службите са в готовност. Това обяви инж. Михаил Рашков, директор на Дирекция „Пътно поддържане“ към АПИ на брифинг във връзка с актуалната пътна обстановка в страната и предприеманите мерки за очакваните снеговалежи.

По думите му към момента са налични 300 машини, тъй като предвид ситуацията повече не са необходими, но все пак увери, че в готовност са още над 1000 машини, които биха могли да се включат в случай че обстановката се влоши. Инженер Рашков допълни още, че около 1200 души ще се грижат за обстановката в страната.

,,Обстановката в момента е добра. Единственото ограничение, което въведохме преди малко, е за тежкотоварни автомобили на Превала. Защото там се получи обледяване поради ниските температури. Снеговалежът не е интензивен, но бяхме принудени да ограничим временно движението за тежките автомобили“, посочи Рашков.

,,Бих желал да отправя апел към всички участници в движението – нека винаги да тръгваме добре подготвени, да се следи техническото състояние на автомобила и трябва да пазим живота на всички около нас. Разбира се, ние ще подпомагаме движението, където е необходимо. В тази връзка превозни средства над 12 тона ще бъдат спирани, ако е необходимо да се разчисти пътното платно. Знаете, денят е по-кратък, така че пешеходците да носят по-ярки и цветни дрехи, за да бъдат забелязвани отдалеч“, заяви Илия Георгиев от „Пътна полиция“.

,,Служителите са вкарани в национална система за оповестяване и готовност за подобряване движението на пътищата на национално и регионално ниво. Създадени са необходимите координационни центрове. Нашите структури имат готовност да реагират, работим и с областните управители, с кметовете на общините. Организацията от наша страна е създадена. Имаме готовност и за временно настаняване на хора в места за пренощуване, ако случайно се затворят пътни артерии през следващите дни“, увери Георги Гатев от главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here