Само в Breaking.bg: Цялата истина за трагикомедията „Брат Галев“

0
45536
Пламен Галев и Ангел Христов (вляво)- Братя Галеви Снимка: 24 часа

Цяла нощ полицаи разнасят трупа на Ангел Христов от погребална агенция до Кюстендил, а после до София. В Дупница хората са знаели още преди обяд в събота, че Геле е починал, само полицията не е знаела

Стефан Ташев

Трагикомедията „Брат Галев“ направи за смях МВР. Два дни министърът на вътрешните работи Демерджиев се оплита в нелепи обяснения как издирван от 11 години с червена бюлетина на Интерпол и осъден престъпник се оказа починал в дома си в Ресилово. Нелепите твърдения на министъра имат своето обяснение, просто той се опитва да замаже скандала и неадeкватните действия на подчинените му. Breaking. Bg научи хронологията на тази трагикомедия. Ето я:

Ангел Христов-Геле умира в дома си към 8 ч. сутринта в село Ресилово, според свидетелството за смърт. Семейството му се свързва с хората на Галеви в района и заедно с тях започва да организира погребението. Повикана е трупна линейка от частна клиника в Дупница. Лекар от клиниката установява смъртта му и пише свидетелство за смърт.

Около 11 часа вече цяла Дупница знае за смъртта на Геле, това се говори на опелото на Задушница на местните гробища. Разбира се, че заедно с архиерейския наместник отец Паликарски, приятел и съратник на „Братя Галеви“, е уточнено опелото да бъде в централния катедрален храм на Дупница, точно след литургията за Петдесетница. Определен е час за опелото , неделя -13, 30 часа. За място на погребението е обсъдено да бъде до самата черква в Гробищния парк, защото Геле е един от най-големите дарители нае църквата, също и църковен настоятел и има право да бъде положен там.

Хората на „Галеви“ откарват тялото на покойника в частна погребална агенция „Хеката“  и неин служител се заема с подготовката на погребението. Отива със свидетелството за смърт, подписано от лекар от частната клиника, при служителката по гражданско състояние на Гробищния парк Галина Палчева, за да бъде издаден смъртен акт.

Палчева установява в Националната база данни, че името в документите е сгрешено. Служителят в траурната агенция се връща обратно с поправено свидетелство от лекаря и жената издава смъртен акт. Към момента не е ясно какъв документ за самоличност е приложен. Според информация в медиите е дадена лична карта на Ангел Христов, която е изтекла през 2018 година. Как тогава служителят е издал смъртен акт с невалиден документ за самоличност? От община Дупница се оправдават, че в Националната база данни нямало информация кой е издирван и кой не е.

В късния следобед в събота започват да излизат първите информации в медиите, че Геле е умрял в дома си. Което е голям скандал, защото той и Пламен Галев са обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол с влезли в сила ефективни присъди от 2012 година.

Тогава МВР се задейства „по оперативни сигнали“, както пише в съобщенията от днес на ОДМВР-Кюстендил и РУ-МВР-Дупница. Какви се тези „оперативни сигнали“ „след дъжда качулка“, като целият град знае за смъртта на Христов, само полицията не знае, остава мистерия.

Към 3 часа през нощта полицаи събуждат собственика на траурната агенция и отиват да издирват трупа на Геле. Според публикация на „24 часа“ тялото е открито не в хладилна камера, както се изисква по закон, а в катафалка до гробищата. То е взето от полицията, натоварено на линейка и първо е откарано в моргата в Кюстендил.

По-късно по нареждане „отгоре“ е изпратено в столицата. Цяла нощ полицаи разнасят тялото на Геле от Дупница до Кюстендил, а после до София. Трагикомедията е пълна след като Демерджиев нарежда проверка на „Гранична полиция“ и ОДМВР-Кюстендил, която трябва да установи как издирваният Геле се е оказал в България, че и умрял на всичкото отгоре в дома си.

Установено е, че не е влязъл с редовни документи през граничен пункт или летище. Или поне на негово име.

Според неофициална информация издирваните „Братя Галеви“ се живеели основно в ЮАР, но през годините често са се прибирали у нас, без никой да ги търси и безпокои. Как и защо, остава да покаже проверката на МВР.

Има слухове, че Пламен Галев също е в Ресилово, даже полицията в неделя бе хвърлена да го издирва. Твърди се, че той имал тежко заболяване и с много променен външен вид.