Министерството на образованието предлага нов предмет и изпити

0
14
Красимир Вълчев

Учениците ще надграждат знанията с дигитално моделиране и креативност, съобщи министър Вълчев

Министерството на образованието и науката /МОН/ предлага нов предмет за 5, 6 и 7 клас. Учениците ще надграждат знанията с дигитално моделиране и креативност. Това заяви на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БГНЕС.

„Дигиталната креативност ще бъде увеличена за сметка на час по чужд език“, добави Вълчев.

МОН предлага и изпити с интегрирани тестове след 7 клас.

„Промените, които предлагаме, не са големи. Основната промяна е в посока уреждане на възможност за провеждане на националното външно оценяван /НВО/ чрез интегрирани тестове. Трудно успяваме да мотивираме учениците за по-задълбочено учене в областта на природните науки. Това се вижда и от оценките и малкия брой зрелостници, които полагат матури по тези предмети“, каза Вълчев.

От учебната 2022-2023 г. ще бъде предложено изпитът по български език и литература да се съчетае с обществените науки, а този по математика – с природните.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова уточни, че през май-юни на 2023 г. ще се състоят националните външни оценявания в трите учебни класа в този нов формат, предаде БТА.

За седми клас ще се определи какъв ще е моделът на изпита, но със сигурност ще има задача, която ще е за създаването на текст. „Дали ще е в този вид преразказът, дали ще е друг преразказът, или ще е в друга форма създаването на текст, това ще се обсъжда в работна група“, обясни Михайлова. Тя подчерта обаче, че създаването на текст е ключово умение и ще има такава задача със сигурност в изпита за седми клас и в бъдеще.

Заместник-министър Михайлова каза, че една учебна година преди това ще има и промени в държавните зрелостни изпити в 12-и клас, като ще се промени скалата за оценяване. Това означава, че сегашните ученици, завършващи десети клас, ще са първите зрелостници, които ще се явяват на тези нови матури, които ще са свързани с профилираните им предмети.