Младите в София гласуваха за Фандъкова и Бонев

0
48
Евелина Славкова Снимка: БНР

86,9% от гласувалите през 2015 г. за Фандъкова, отново са я подкрепили на изборите в неделя

Профилът на избирателите на Йорданка Фандъкова (според социално-демографските разбивки на избирателите от екзитпола на Изследователски център Тренд – б.ред.) показва няколко неща. По признака “пол” на гласоподавателите й за нея са гласували 56% жени и 44% мъже, съобщи Евелина Славкова за „24 часа“ Евелина Славкова от „Тренд“.

Фандъкова заема второто място след Борис Бонев по процентен дял гласували за нея млади избиратели. Събира и най-голям дял подкрепа сред хората на възраст 60-69 години – 36,9%. При Мая Манолова този дял например е 30,5%. 71,4% от гласоподавателите на Фандъкова са хора с висше образование. Важно е да се отбележи, че 86,9% от гласувалите през 2015 г. за Фандъкова, отново са я подкрепили на изборите в неделя, казва Славкова.

Има теза, че Борислав Игнатов и Борис Бонев са получили подкрепа от разочаровани от Фандъкова избиратели, които едва ли биха гласували за нея на втори тур. Не съм съгласна с това твърдение. Данните показват че хората, гласували за Борислав Игнатов и Борис Бонев през 2015 г. са гласували за Вили Лилков, Георги Кадиев и дори за Ангел Джамбазки. Тоест вземали са и от леви, и от десни. Но много по-малко са вземали от ГЕРБ, смята Славкова.

Борис Бонев в най-голяма степен е привлякъл хора с различни политически пристрастия. По отношение на гласуването на тези гласоподаватели има три варианта – една част категорично няма да гласуват, друга ще гласуват за Фандъкова, защото са десни и не могат да припознаят Манолова, а трета – за Мая Манолова и ще преглътнат червената й биография. Въпросът е какви ще бъдат дяловете, а това ще го отчетем в изборния ден в неделя. Тогава ще се види колко са сърдити на Фандъкова, колко изобщо не се припознават с двете кандидатки и колко ще преглътнат червената биография на Манолова. Това обаче ще се дължи на логиката да са против ГЕРБ според Славкова.

На втория тур идната неделя очаквам да се мобилизират твърдите електорални ядра. Ако е имало някакво разпиляване на гласовете, те ще се съберат. Може да се очаква, че електоратът на ВМРО ще подкрепи в по-голям дял Йорданка Фандъкова заради коалиционните им отношения. Такава подкрепа се усещаше още на ниво дебати. При електората на Борислав Игнатов и Борис Бонев, както вече посочих, ще има три варианта, повтори социоложката.

Тази седмица ще се конструира решението на част от столичани за втория тур. Важно е да се отбележи, че психологическият ефект от победа на първи тур е при Фандъкова, и то с близо 10%. Колко до ефекта “всички против Фандъкова”, който някои очакват на балотажа в неделя, по-скоро съм скептична, че такъв сценарий ще се случи.Трябва да имаме предвид, че гласуващите в София много по-трудно могат да бъдат насочени да гласуват в една или друга посока. По-скоро е вероятно някаква част да не излязат да гласуват, не защото традиционно не го правят, а защото не се припознават с нито един от двамата кандидати на втори тур, заключи Евелина Славкова от „Тренд“.