Мярката 60/40 ще действа до 30 септември, увеличава се обхватът на фирмите

0
12
Деница Сачева Снимка: Дневник

За превозвачите тя даже ще бъде 80/20

Мярката „60/40“, която е предвидена за запазване на работни места по време на коронакризата, в досегашния ѝ дизайн ще бъде отворена за кандидатстване до 30 юни, а през следващите три месеца – до 30 септември, ще действа в нов вариант и ще е достъпна за много по-широк кръг работодатели. Новината съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на изслушване в ресорната комисия към парламента

В транспортния бранш тя даже ще бъде трансформирана в „80/20“. Тоест държавата ще поеме 80% от трудовите възнаграждения на служителите, а фирмите – 20%.

Новият дизайн на схемата трябва да даде възможност на работодателите да кандидатстват за средства под формата на субсидия за запазване на заетост, както досега, но и за наемане на нови безработни хора. Условието обаче е новонаетите да са вписани в съответното бюро по труда. Ограничение ще има за някои подикономически отрасли, за да не се получи двойно финансиране, обясни Сачева и даде за пример: „Ако например един изпълнител на медицинска помощ в сектор дентална медицина няма сключен договор с НЗОК, то той може да кандидатства по схемата“.

„Автобусният транспорт ще е единственият, който ще може да се възползва от комбинирана подкрепа. Ще може да кандидатства по мярката „60/40“, както и субсидията от 290 лв. с всички осигуровки. И така помощта за тях се превръща в „80/20“, обясни министър Сачева. Предложение за увеличение в държавната подкрепа има и за туристическия сектор, но все още нямало политическо решение.

Правителството реши да отпусне нов вид вид държавна помощ, този път в подкрепа конкретно на автобусните превозвачи, която ще започне да действа от 1 юли. Отделеният за нея финансов ресурс е 40 млн. лв. Превозвачите ще могат да кандидатстват за изплащане на 290 лв. компенсация за запазване на работното място на всеки техен служител от 1 до 15 юли.

Според новите правила, по които ще действа мярката „60/40“ след 1 юли, всяка фирма, която е изчистила задълженията си към държавата за 2019 г. и е декларирала, че има такива за 2020 г., но не ги е платила все още заради създалата се извънредна ситуация, също ще може да кандидатства за държавна помощ. Това беше и едно от исканията на бизнеса, по-специално на туристическия сектор – да отпадне изискването за липса на задължения.

„Държавната мярка в новия ѝ вид отново ще е с продължителност 3 месеца, тоест от юли до септември, но при необходимост този период ще бъде удължен“, уточни министър Сачева по време на днешното си изказване.