Над 26 000 души са имунизирани, на 4610 е поставена и втората доза от ваксината

0
16
Снимка: soycarmin.com

В част от областите на страната ще започне ваксинирането на учителите, съобщи министър Ангелов

До момента над 26 000 души са имунизирани, като на 4610 лица е поставена и втората доза от ваксината. В част от областите на страната ще започне ваксинирането на учителите. Подготвят се и списъците с желаещите да се ваксинират и от третата фаза на ваксинационния план, съобщи здравният министър костадин Ангелов на съвещание при премиера Бойко Борисов.

„Нека хората да знаят, че максимум за 3-4 дни след пристигането на ваксината, половината от количествата се поставят, а другата половина се пази за след 21 дни, за втората доза. При тези разклатени доставки ние не рискуваме здравето на хората“, категоричен беше премиерът.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес в страната са пристигнали повече от 14 000 дози ваксини, които веднага ще започнат да бъдат поставяни. От следващата седмица доставките ще бъдат на седмична база. Очаква се и решението на Европейската агенция по лекарствата за третата ваксина, която, ако бъде одобрена, ще може да се доставя още от следващия месец. Кирилов изтъкна още, че има достатъчно количества ремдесивир, както и медицински кислород.