МЗ одобри поставянето на четвърта доза ковид ваксина

0
87
Снимка: Нова тв

Тя може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19 при всички лица на и над 18 г., които желаят.

Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина, съобщиха от здравното министерство.

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 18 г.:

Имунокомпрометирани;
– Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
– Пациенти на хронична диализа;
– Пациенти с онкохематологични заболявания;
– Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
– Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
– Възрастни хора на и над 65 г.

Становището на Експертния съвет е във връзка с препоръката на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за осигуряване на възможност рискови лица от населението да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

Считано от понеделник, 27 юни, Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ АД вече работи по адаптиране функционалностите на системата.

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 4/4. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.