На Калотина митничарите вземали до €1000 такса „почерпка“ на смяна

0
171
Сийка Милева

Искали пари предимно турци, 20 души са обвинени

Задържаните митничари от Калотина си искали такса „почерпка“ от водачите, за да преминат пункта. Те събирали от 800 до 1000 евро на смяна, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в Съдебната палата.

Ако водачите на товарните автомобили давали пари в по-голяма банкнота, им се връщало съответно ресто, каза още тя. Искането на подкупите ставало директно или чрез мимики и жестове.

Вчера на пункта бяха задържани над 30 души. Организираната престъпна група действала от началото на 2019 година и имала строга пирамидална структура, на върха на която бил началникът на митническия пункт. В групата имало както митнически инспектори, така и гранични полицаи.

Членовете на пункта са искали и получавали неправомерно различни парични суми от водачите на преминаващите през пункта, предимно турски граждани. Те са искали пари и от български граждани, влизащи на територията на България, в случаите когато транспортирали хранителни стоки.

Целта на исканите парични суми била, за да не се извършва реално физически контрол на товара, включително да не се подложи превозното средство на рентген или щателно претърсване, в случаите когато това е било необходимо според нормативните изисквания, заяви Милева.

20 души са привлечени в качеството на обвиняеми за участие в групата, сред тях е и началникът на митническия пункт „Калотина”, който е обвинен за ръководител на ОПГ. Сред обвиняемите има 4 гранични полицаи и 15 митнически инспектори, каза още Сийка Милева, цитирана от БГНЕС.

При претърсванията еиззета  голяма парична сума в лева, евро и турски лири, наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби.

Всичко е започнало по повод множество сигнали от водачи на МПС и граждани, че при преминаване през пункта са им искани парични суми под формата на такса „почерпка“.

„Не се извършал физически контрол над товара, проверка с рентген или щателна митническа проверка, когато това е било необходимо според нормативните изисквания. Всеки митнически инспектор е отделял 50 евро и предавал на ръка на началника, останалата сума се е разпределяла между инспекторите и граничните полицаи“, обясни Милева.