Адвокатката на „Шейново“: Родителите на разменените бебета трябва да внесат по 12 хил. лв. такса за делото

0
73
Мария Шаркова Снимка: личен архив

300 000 лв., каквато е претендирана сума от едното от семействата, е присъждана в много редки случаи, свързани с тежки физически увреждания или смърт на дете, посочи Мария Шаркова

„Страната, която предявява иска за обезщетение, се натоварва и с разноските по делото. Размерът на държавната такса, която семействата трябва платят, за да стартират делото за получаване на обезщетение, е 4% от предявената сума – в случая 300 000 лева. Така те трябва да дадат по 12 000 лева държавна такса“. Това обясниха пред Би Ти Ви адвокатът на „Шейново“ Величка Костадинова и адвокат Мария Шаркова, външен консултант на лечебното заведение.

„Подобна сума, каквато е претендирана, е присъждана изключително рядко, в много редки случаи, свързани с тежки физически увреждания или смърт на дете. Случаят няма прецедент, но не значи, че трябва да се присъди безпрецедентно голямо обезщетение“, каза Шаркова. Според нея сумата е много висока и тя е изготвила анализа, след като е разгледала 600 дела.

„Адвокат Стоян Стойков не е предявил претенция в лечебното заведение, няма как болницата да предполага какъв би евентуалният размер на исканото обезщетение. Към момента единственото заявено е единствено обезщетение за заплащане на неимуществени вреди от адв. Мангъров, който представлява едната майка. Сумата е 300 000 лв. Не е имало комуникация между адвокатите и лечебното заведение“, коментира Костадинова.

Адвокат на едно от семействата с разменените бебета критикува липсата на съответно предложение от страна на болницата, след като за нея сумата от 300 000 лева е твърде голяма. „Очаквах всичко да се разреши доброволно, дори да не бъде за претендираната от нас сума. Но да бъде предложено справедливо обезщетение. Родителите свикват с новото бебе. Това се отразява много трайно на психиката“, посочва юристката.

„Ръководството на болницата се запозна с анализа на колегата Шаркова и прие решение спорът да бъде насочен към съда. Няма пречка да се случи споразумение и в самия съдебен процес“, посочи Костадинова.