Над 80% от родителите искат децата им да учат в клас

0
39
Снимка: архив

Няма антиваксъри сред учителите, има предпазливост, изчакване, казва министър Вълчев

Повече са родителите, които искат децата да са в клас. Преди 2 месеца мненията бяха 50/50, но сега близо 80% искат да се възстанови присъственото обучение. Това заяви образователния министър Красимир Вълчев пред БНТ.

Желанието ни от началото на всяка учебна година е да има максимално присъствие. Това в момента няма как да се случи, ние имахме късмет, нашите мерки дадоха резултат, посочи министърът.

Малките деца не са основните преносители и това се доказа, защото нямаше увеличение на болните след връщане на децата от началните класове. Не са проблем децата, проблем е класната стая. Ако сега отворим всичко, после ще има пак затваряне. Учениците от 1-и до 4-и клас не са учили по малко, напротив учили са повече. В момента имаме около 600 деца, които избраха да останат в къщи. Електронното обучение намалява мотивацията на децата, каза още Вълчев.

Всяка седмица правим анализи, в момента сме в благоприятен сценарий, ако това се задържи, можем да мислим за още разхлабване, заяви още образователният министър.

„Сред учителите няма антиваксъри, има предпазливост, има изчакване, към момента имаме 24% желаещи да се ваксинират, аз съм сигурен, че този процент ще се промени. „Има страх сред учителите, особено колегите с хронични заболявания, и тези в по-напреднала възраст, много училища купиха въздухопречистватели, около 9000 на брой“, каза още Вълчев.

Дадохме възможност за 1-ви до 4-ти клас да се удължи срокът – над 300 училища вече избраха ще да учат през юни, заяви още образователния министър.

Не мисля, че трябва да се отменят матурите, защото това означава да кажа на учениците да не учат. Това ще даде възможност да проверим и как се е отразило електронното обучение, така че външното оценяване е важно, каза още Вълчев.

Електронното обучение спаси загубата на учебна година, но не е алтернатива на присъственото обучение, допълни той.