Нова главна дирекция в МВР – „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“

0
93
парламент
Снимка: архив

Парламентът окончателно прие промените в Закона за МВР

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за МВР. С новите текстове се предлага подобряване на организацията на структурите в МВР. Създава се и нова Главна дирекция – „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма”, която ще бъде юридическо лице. В състава ѝ ще се включат досегашните Специализиран отряд за борба с тероризма и дирекция „Жандармерия”. Мотивите на вносителите са, че с това ще се постигне по-добро управление на ресурсите и материално обезпечаване при спазване на принципите на йерархичност и субординация, съобщава Tribune.bg.

Приетите текстове предвиждат „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ да е национална специална структура, да задържа или обезврежда особено опасни престъпници или престъпни групи, да осигурява зона на безопасност срещу потенциални атаки и чрез снайперисти. С промените в Закона за МВР се предвижда дирекцията да открива, идентифицира и неутрализира взривни устройства и взривни вещества, да опазва обществения ред, да възстановява, поддържа и опазва обществения ред при масови безредици.

Вътрешният министър Младен Маринов вече отбеляза, че с промените са „направени важни реформи за подобряване на структурата на МВР, по-добрата мотивация на служителите“. Силовият министър изтъкна и факта, че Институтът по криминалистика става национален институт и служителите ще са първа категория труд, както и психолозите, които работят в структурите на МВР.

По думите му приети са и предложените промени за подобряване на социално-битовите условия на служителите, както и такива, с които да се гарантира представителността на синдикалните организации, които да обхващат 2% от числения състав на ведомството.