Нова „правителствена болница“ ще лекува висшите държавни лица

0
34
парламент
Снимка: архив

Тя ще обслужва по-малък кръг управляващи. МС ще я определи по предложение на здравния министър, решиха депутатите

По предложение на здравния министър Министерският съвет да определи болница, която да осигурява медицинска помощ на президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и главния прокурор, решиха депутатите, които разглеждат на второ четене Закона за лечебните заведения, съобщи Tribune.bg.

Според гласуваните промени лекари от избраната болница ще пътуват с висшите държавни лица при посещенията им в чужбина, ще осигуряват здравна помощ на чуждестранните делегации при визити в България, както и на депутатите по време на пленарните заседания.

Болница “Лозенец” изпълняваше досега тази функция, но правителството реши да отмени статута ѝ. Новата “правителствена” ще обслужва по-малък кръг от управляващи, а не цялата държавна администрация, депутати, министри, директори на агенции и близките им.

Когато се лекуват чуждестранни лица или лекари пътуват в чужбина, разходите ще са за сметка на съответното ведомство. Във всички останали случаи ще се покриват от здравното министерство или касата.