Доц. Кунчев: Британската мутация на ковид може да доведе до трета вълна и ново затваряне

0
24
Ангел Кунчев Снимка: МС

Много се надявам заведенията да не отворят самоволно, казва главният здравен инспектор

Трета вълна на коронавируса изглежда напълно възможна, като тя ще дойде с новия по-заразен щам от Великобритания и заради нея вероятно ще видим нови рестрикции, прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БТВ.

„Различното при вируса във Великобритания е, че неговата концентрация в носоглътката е от 10 до 100 пъти по-голяма и тежестта на вируса е по-голяма, а това води до заразяване на 70% повече хора“. По думите му към момента в Ирландия 40% от новите случаи са именно от този щам, има и болни в област в Нидерландия. В Гърция има доказани случаи, а вчера стана ясно, че голям процент от новите случаи у нас също пораждат съмнения.

„Много се надявам заведенията да не отворят самоволно“, каза Кунчев по повод заявките на бранша да отвори протестно. Той обясни, че разбира какво е човек да има семейство и да не работи вече десети месец. „В заведенията, ако се спазват разстоянията и 50% капацитет, рискът не е, ако влезеш нормално и вечеряш, след което си тръгнеш, а ако правиш тържества. Българинът, като пие две ракии, забравя за мерките. Едно е да вечеряш със семейството си, друго е да пее певица, да развъртиш хора и да паднат забраните“, заяви доц. Ангел Кунчев.