Доц. Кунчев: COVID-19 е 5 пъти по-опасен от обикновения грип

0
42
Доц. Ангел Кунчев

Вече 50% от новозаразените и постъпилите в болница са хора под 50-годишна възраст, казва главният държавен здравен инспектор

Заводът, който най-вероятно е замърсил Марица край Димитровград, е в ремонт. Явно е изсипано нещо във водите на реката при почистване. Ако бяха изливани редовно количества замърсители, щеше да има поражения по живите същества във водата. Важното е питейната вода да е безопасна за хората. Причината за смъртта на кравите е това, че може би е са пили вода малко след изсипването на замърсителя. Така главният държавен здравен инспектор проф. д-р Ангел Кунчев коментира пред БТВ замърсяването на р. Марица край Димитровград.

„От второ място на заразени с коронавирус в Европа минахме на пето. Правим по 3000-5000 теста на ден. На Балканите има рязко повишаване на заболеваемостта. И Румъния, и Испания са с по-висока заболеваемост от нас. Изненадващо е, че Люксембург е на първо място по заразени в ЕС“, каза още той.

„Колкото повече не се спазват мерките и хората се събират на едно място, толкова повече заразени ще имаме“, разкри проф. Кунчев.

„Вече 50% от новозаразените и постъпилите в болница са хора под 50-годишна възраст. Не всички са тежко болни, но са със сериозна клиника“, допълни държавният главен здравен инспектор.

„Напоследък има ръст на заразени в офиси“, съобщи доц. Ангел Кунчев.

„Не е вярно, че хората не умират от коронавирус, а от придружаващите заболявания. Според изследване 92% от заболелите умират от COVID-19. Той е 5 пъти по-опасен от обикновения грип“, категоричен бе доцентът.

„Ако имаме над 1000 хоспитализирани заразени, това значи, че системата ще е претоварена“, заяви доц. Кунчев.

„Хората не могат да приемат много твърди мерки наново. Това ще затрудни и бизнеса“, завърши доц. Ангел Кунчев.