Доц. Ангел Кунчев: 9 деца лежат с апендицит след прекаран коронавирус

0
65
Ангел Кунчев

Ако изборите се проведат по протокол, те не крият здравен риск, повече от пазаруването и возенето в градския транспорт, коментира главният здравен инспектор

„Ковид-19 е коварно заболяване – не само на горните дихателни пътища и белия дроб. Водещ педиатър ми съобщи, че 9 деца лежат с апендицит след прекаран коронавирус. Вярвайте ми, нямаме ползи да пишем ковид на починал пациент, ако не е такъв случай“. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Пълно затваряне на държавата ще даде временен резултат, но каква цена ще плати страната. Гърция плаща тази цена доста дълго време. Опитваме да намерим баланс“, коментира доц. Кунчев.

„Едва ли ще стигнем до полева болница, защото те са за военни ситуации, в които има твърде много наплив на пациенти. В полевите болници работата е трудна“, обясни още той.

„Ако изборите се проведат по протокол, то не крият здравен риск, повече от пазаруването, возенето в градския транспорт и т.н“, заяви главният държавен здравен инспектор.

„Всички доставки с ваксини се преразпределят веднага. Има недостиг на дози, каквото и да обясняваме на хората – 50% от ваксините отиват при личните лекари“, каза още той. Има съобщения за заразени след ваксинация, но те са малко.

В случая с Дома за възрастни хора с деменция в Опанец – непожелалите имунизация служители заразиха възрастните хора, от които на никого не се наложи да остане в болница“, допълни доц. Кунчев. „Скритата заболеваемост не е голяма, спекулира се, че е 5-6 пъти“, завърши доц. Ангел Кунчев.