Около 70 000 желаещи са се записали за ваксинация през електронната система

0
26
Снимка: Нова тв

Ваксинационната програма започва от утре, 11 март

„Около 70 000 желаещи са се записали за ваксинация през електронната система“, каза на брифинг зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Към 30% от записаните са се записали на територията на РЗИ – София. Най-много са записаните във ВМА – над 8000 човека, болница „Пирогов“ – над 4000, става ясно от данните. По думите ѝ лицата над 50 г. са 56,5% от всички желаещи. Сред тях тези между 70 и 79 г. са около 10 000.

Начева увери, че няма да остане неизползвана ваксина, увери и че има създадена организация, за да няма напрежение. „Опитваме се да регулираме процеса спрямо доставките“, каза тя и допълни – разпределението на ваксините е на база броя на заявилите желание да се имунизират“. Относно обвиненията, че се дава приоритет на големите болници, Начева заяви категорично: „Не фаворизираме никого. Държавата осигурява ваксини. Записването за тях става доброволно, като се избира и пунктът, в който тя да се направи. Всяко звено е дало капацитет и работно време. Хората се записват за ваксини и ние разпределяме. А не обратно – ние да разпределяме и после хората да се записват“, подчерта заместник-министърът.

Ваксинационната програма започва от 11 март. За първите дни – до края на тази седмица, 14 март са осигурени 20 000 дози от оксфордската ваксина, каза Начева. Тя отбеляза, че днес във всички РЗИ се водят срещи и разговори с представителите на ваксинационните пунктове за началото на процеса.

„От утре ваксинирането на записалите се през електронната система ще започне с оксфордската ваксина. Ще продължи ваксинацията на участниците в изборния процес. Те ще могат да получат и втората доза от ваксината, защото тя ще се пази. Продължават да постъпват списъци с хора, които трябва да ваксинираме, така че през тази седмица това ще бъде наш приоритет“, стана ясно още по време на брифинга.