Костадин Ангелов: Здравната ни система издържа, Гърция се нуждае от помощ в реанимацията

0
126
Проф. Костадин Ангелов

Имаме повече починали, но не трябва да се сравняваме с други държави, в които тестовете са повече, казва министърът

Имаме повече починали, но не трябва да се сравняваме с други държави, в които тестовете са повече. Така здравният министър Костадин Ангелов коментира информацията, че сме сред първите държави по смъртност в света.

По думите му сравняваме няколко показателя с показатели, които са несравними. Ако тестовете са пропорционални с другите държави, ние няма да сме сред първите места, заяви той в Ямбол, където е на посещение.

Според него здравната система издържа и ще бъде направено необходимото да не сме като държави като Гърция, които се нуждаят от помощ в реанимацията.
Ваксините са безопасни и ефикасни, подчерта министърът.

По думите му след доказване на безопасността на „АстраЗенека“ доверието към препарата се завръща.

Министърът отчете, че заболеваемостта сред медиците е по-малка в сравнение с втората вълна и това се дължи на ваксинацията. Ангелов уточни, че новите случаи са сред такива здравни работници, които не са си поставили ваксина.

В ямболската болница има положителна за COVID-19 родилка и положително новородено. Предполага се, че то може да се е заразило или трансплацентарно, или по време на раждането, което е било естествено. Две бременни жени също са с коронавирус.

„Хоспитализираните са повече от втората криза, интензивните са повече от втората криза, но системата удържа. Днес приключва последната среща, където се обсъжда разпределението на допълнителни ваксини, договорени от ЕС. България има готовност да получи 1 млн. дози. Имаме възможност да поръчаме на „Пфайзер“ милион и половина. Ние преговаряме на експертно ниво и премиерът на високо политическо ниво“, съобщи Ангелов.