Костадин Ангелов: Надбягваме се с вируса, да видим кой ще финишира първи

0
21
Снимка: архив

Уважаеми представители на „Астра Зенека“! Нямаме нужда от вашата вежливост, имаме нужда от ваксини, заяви министърът 

Имаме тенденция за увеличаване на случаите с ковид-19. Паралелно с това има тенденция за увеличаване броя на ваксинираните лица – за последното денонощие те са над 20 хил., заяви на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

Образно казано, надбягваме се с вируса, да видим кой ще финишира първи, обобщи министърът.

„На фона тази ситуация изключително неприятно сме изненадани от поредното неспазване на договорката от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина. 117 000 дози пристигнаха на 22 февруари – това е с 333 хил. дози по-малко от поетия ангажимент от фирмата за февруари. До края на месеца „Астра Зенека“ няма да изпълни договорени доставки на 142 хил. дози. Последните 3 дни водим изключително сериозни разговори на различни нива с фирмата доставчик, каза Ангелов и обвини „Астра Зенека“ в липса на оперативност.

Съобщихме на фирмата, че сме готови да изпратим самолет. Очакваме да получим отговор, но такъв не получихме, продължи той.

„Уважаеми представители на „Астра Зенека“, нека съм ясен! Нямаме нужда от вашата вежливост, имаме нужда от ваксини! Ако във вашия свят това е допустимо, в нашия свят има само черно и бяло – хората или са здрави, или са болни. Или са живи, или са умрели! Нека се спазват уговорките“, призова здравният министър.

Той посочи, че на този етап заетостта на леглата за неусложнени случаи в болницата е 47%, а за интензивно болни е 51%.