Опасно вещество е открито в организма на Навални

0
44
Алексей Навални

Главният лекар на болницата в Омск твърди, че състоянието му е нестабилно. Появиха се съмнения, че може да е изпаднал в диабетна кома

Откриха опасно вещество в организма на Алексей Навални, съобщава юристът на основания от политика Фонд за борба с корупцията Иван Жданов, предава ТАСС.

Сътрудникът на руския опозиционен лидер се позова на служителка в транспортната полиция, която твърди, че това е следствена тайна. По думите й веществото е смъртоносно и представлява заплаха не само за живота на Навални, но и за околните, които трябва да бъдат със защитни костюми.

Критикът на Кремъл се почувства зле по време на полет от сибирския град Томск за Москва и в момента е в кома. Близките и колегите му са убедени, че е бил отровен, докато е пиел чай на летището.

Причината за състоянието на блогъра Алексей Навални може да е диабетна кома или проблем с мозъчното кръвообращение, казаха медицински експерти пред „Известия“. Според публикацията лабораторните изследвания разкриват повишени нива на кръвна захар и ацетон в урината, докато електрокардиограма (ЕКГ) показва метаболитни промени в миокарда.

Експерт по спешна медицинска помощ твърди пред „Известия“, че повишените нива на ацетон и захар, както и метаболитните промени в миокарда, могат да показват възможна диабетна кома. Това може да бъде причинено от физическо натоварване, стрес или нервни преживявания.

Той отбеляза, че може да говори и за тромбоза на големите мозъчни съдове, която за кратко време може да доведе до кома.

От своя страна ендокринологът Алексей Калинчев изрази мнение, че данните от теста могат да показват, че Навални има диабет тип 1.

По-рано източник в областта на медицината каза, че клиничната картина, подобна на тази на Навални, е характерна както за интоксикация, така и за някои други остри състояния. „Сега се предполага отравяне с натриев оксибутират“, обясни източникът.

С последните разкрития става ясно, че Алексей Навални вероятно няма да бъде откаран в чужбина за лечение, защото според главния лекар на болницата в Омск състоянието му е нестабилно, съобщава говорителката на Навални Кира Ярмиш, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

„Те чакат токсините да излязат и вече да не могат да бъдат намерени в тялото му. Нито са му правили диагностика, нито анализ. Животът на Алексей е в голяма опасност“, написа в туитър и Леонид Волков, близък сътрудник на Навални. Според него става дума за „политическо, а не за медицинско решение“.

Франция и Германия предложиха вчера да окажат всякаква медицинска помощ на Навали, а медицински самолет бе изпратен през нощта от германска неправителствена организация с цел да откара Навални в Германия.

„Със сигурност е по-добре да е на борда на един модерен самолет, отколкото в болницата в Омск, направете трансфера възможно най-бързо“, призова Волков.

В миналото руският опозиционен лидер вече е ставал жертва на физически нападения. Организацията му и поддръжниците му често са подлагани на натиск и на съдебни процеси.