Осъдиха Навални на 3.5 г. затвор, жена му се разплака в съда

0
73
Алексей Навални Снимка: туитър

Владимир, отровителят на гащите – така опозиционерът нарече руския президент в съда

Алексей Навални бе осъден на 3.5 г. затвор в колония при общ режим, съобщи РИА Новости. Симоновският съд на Москва отмени условната му присъда по делото „Ив Роше“ и го замени с 3,5 години в колония. Двете страни имат 10 дни за обжалване, съобщава „Даринюз“.

Съпругата му Юлия Навалная избухна в сълзи, когато беше прочетена присъдата, съобщи РИА Новости. На свой ред Алексей Навални спря да се усмихва.

Съдът зачете времето под домашен арест за Алексей Навални, така че, ако защитата му не успее да оспори замяната на условната присъда с реална, той ще прекара по-малко от 3,5 години в колония с общ режим – по последна информация 2 години и 8 месеца.

Преди произнасянето на присъдата достъпът до Червения площад в Москва беше ограничен „временно“, съобщи в Twitter радиостанция „Ехо на Москва“. Предполага се, че мерките за сигурност са наложени заради евентуални протести при произнасянето на присъдата срещу Алексей Навални.

„Входът на Червения площад беше затворен, наблизо има много полиция и коли със служители на службите за сигурност“, заявиха от пресслужбата.

На 2 февруари в столицата по искане на полицията бе ограничено движението по някои улици близо до Московския градски съд. Мерките бяха въведени на фона на съдебно заседание срещу опозиционера Алексей Навални.

И в Санкт Петербург бяха взети мерки – Дворцовият площад в центъра беше затворен във вторник вечерта, съобщава кореспондентът на РИА Новости. От страната на Невския проспект пред Дворцовия площад има метални огради срещу преминаването на превозни средства. Има много автомобили с емблемите на Министерството на вътрешните работи и Руската гвардия, а също е докарана тежка пътна техника.

По-рано на заседанието представител на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) поиска от московския съд да анулира условната присъда на Навални по дело за измама спрямо фирмата „Ив Роше“ и тя да бъде заменена с ефективна от 3,5 г. лишаване от свобода при общ режим, предаде ТАСС.

Според ФСИН критикът на управляващите системно бил нарушавал наложената му мярка за неотклонение – подписка, включително след изписването му от германската клиника, където опозиционерът се лекуваше след отравяне през август в Сибир.

По време на изслушването Навални заяви, че процесът му има за цел да накара хората да се страхуват. „Ето как става това, те затварят един човек като средство за сплашване на милиони хора“, каза Навални.

В съда той нарече президента Путин „Владимир, отровителят на гащите“, с което припомни за опита за отравянето му чрез прилагане на новичок в бельото му. Според версията на Навални за собственото му отравяне екип от убийци на главната разузнавателна агенция на страната ФСБ, се опитали да го ликвидират чрез Новичок върху бельото му. Навални се почувства зле при полет от Сибир, след което бе хоспитализиран, стабилизиран и откаран за лечение в Германия – в най-голямата болница в страната „Шарите“ в Берлин.

„Доказахме, че Путин стои зад този опит за убийство,“ каза Навални в понеделник.

Кремъл отрече твърденията за отравянето му.