Оръжие и тротил открити в домовете на телефонни измамници във Ветово

0
91
Иван Гешев /вдясно/ и главният секретар на МВР Ивайло Иванов Снимка: архив

Задържани са 10-има. Има доказателства за 6 случая, обяви Гешев. Социалните взеха детето на един от измамниците

„Има доказателства за 6 случая на извършени телефонни измами от разбитата група във Ветово“, съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев на брифинг.

„Досъдебното производство е образувано в началото на годината, около февруари. Периодът, който се разследва, е от декември 2018 г. до август. Към момента има доказателства за 6 случая на извършени конкретни телефонни измами за сумата от над 300 000 хил. лв.. Трудно е да се каже какъв е реалният период на функциониране на тази престъпна група. Ветово е един от центровете на хора, които се занимават с тази престъпна дейност“, посочи Гешев.

Към този момент са задържани 10 души, сред които две мулета и шестима, свързани с организацията на схемата – Христо Пожарникаря, Пламен Роджера, Пешо Първанов, Васьо Гръка, Яни Якуш и Топчо Янакиев. Осем човека са били заловени във Ветово, а останалите двама са от други населени места в България.

По думите на Гешев при акцията са намерени 400 грама тротил, което е количество, колкото „да срути 2-3 къщи“, оръжие, СИМ карти и телефони.

„Става въпрос за два емблематични случая на телефонни измами. Единият е за измама на възрастен мъж от София на стойност 130 000 лв. Вторият случай е от началото на годината, когато едно 11-годишно дете от Стара Загора предостави на муле на групата около 44 000 лв.“, каза още той.

„Амбицията на прокуратурата и МВР е към средата на 2020 г. намалението на ало измамите да е над 50% на годишна база спрямо миналата година, допълни Гешев.

Той каза, че това е третият случай през последните шест месеца срещу подобен вид престъпни групи. Гешев припомни, че Ветово е едно от местата с концентрация на хора, които се занимават с този вид престъпления.

Социални служители са взели детето на един от задържаните ало измамници във Ветово – Васьо Гръка. До мярката се стигнало, след като преди ареста той пребил жена си, съобщава Нова телевизия.