Отпада PCR-тестът след карантината, обмислят и намаляването на срока й

0
36
Снимка: Pixabay

Две седмици след заразяването, дори вирусът още да циркулира в тялото на човека, товарът му не е достатъчно голям, обясни здравният министър Костадин Ангелов

Отпада тестването с PCR след 14-дневната карантина на някои от пациентите с COVID-19. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб. Причината за въвеждане на новото правило е, че две седмици след заразяването, дори вирусът още да циркулира в тялото на човека, товарът му не е достатъчно голям. Това изключвало опасността болният да зарази други хора около себе си.

Директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев поясни, че PCR тестове след карантината ще продължат да се правят на хора със симптоми и придружаващи заболявания.

„Направили сме проучвания в столичното РЗИ, които сочат, че към 10-12-ия ден положителните лица сред карантинираните са един малък процент и до 14-15-ия ден стават отрицателни. С края на тестването с PCR на всички се съхранява капацитетът на инспекцията да се включи в други дейности, да подпомогне други активности в посока обезпечаването на самата работа“, допълни д-р Пенчев.