Мангъров и Балтов в спор за карантината на брифинга на щаба

0
44
Проф. Асен Балтов Снимка: NOVA

Трябва да се спазват карантинните мерки и всички да имат дисциплина и самосъзнание, заяви директорът на „Пирогов“

Първото участие на доц. Атанас Мангъров в редовния седмичен брифинг на оперативния щаб доведе до спор с проф. Асен Балтов. Сиректорът на „Пирогов“ не се съгласи с тезата на Мангъров карантинирането на контактните лица е напълно излишно.

„Това, което хората трябва да разберат е, че за това заболяване няма дефинитивно лечение. Цялото това даване на антибиотици от самото начало и този стремеж да се влезе в болница на всяка цена е безсмислено. Хубаво е хората да се успокоят и да се спре с това безумно приемане на лекарства. Не знам кой измисли, че азитромицинът върши работа при това заболяване, но вероятно е същият, който измисли, че ремдесивирът, рековалесцентната плазма и т.н. вършат работа.

Атанас Мангъров

За предпочитане е хората с COVID-19 възможно най-продължително да си стоят вкъщи и когато вече имат нужда от неща, които не могат да се направят в домашни условия, да бъдат насочвани към болниците. За тази цел в играта трябва да бъде включена доболничната помощ. И мисля, че въпреки всички страхове и резерви, които имат лекарите от доболничната помощ, те трябва да ги преодолеят и да започнат да преглеждат и лекуват своите болни. Моето мнение е, че е безсмислено всеки контактен на заразен с коронавирус да се карантинира. Мисля, че вече е време да си отпуснем малко душата и да действаме по-медицински.

„Отделението в Инфекциозна болница е пълно. Би трябвало част от тези стриктни указания на НЗОК за изписване и освобождаване на тези, които са на болнично лечение, да бъдат разхлабени, които би дало по-големи възможности за по-голяма гъвкавост и ще увеличи капацитетът на лечебните заведения. Не бива да се забравя, че когато един човек се установи положителен за COVID-19, той е бил заразен за околните 3-4 дни, преди да се появят симптомите. И всъщност той почти седмица е бил в свободния живот и на практика има някакъв ефект от карантинните мерки, но той не е бил такъв, какъвто очакваме“. Най-доброто е, че страната не се затвори и няма изгледи това да се случи“, допълни Мангъров.

Изявлението обаче предизвика острата реакция на проф. Балтов:

„Категорично не съм съгласен с доц. Мангъров относно думите му за карантинирането. Не споделям, че трябва да сме по-либерални, напротив – трябва да се спазват карантинните мерки и да сме по-дисциплинирани. Един такъв пациент заразява от 18 до 25 лекари. Изключително неприятно е, когато изгубиш една неврология за две седмици, защото колективът се е заразил, или когато същите болни заразят други болни, които са дошли чисти в болницата. Трябва да се спазват карантинните мерки и всички да имат дисциплина и самосъзнание. Да, не е приятно, но това е горчивата чаша, която трябва да изпие всеки, който е заразен.

„Когато премиерът Борисов каза: „Балтов да се карантинира“ и Балтов се карантинира и така не зарази нито един колега от „Пирогов“, уточни директорът на лечебното заведение.