Очаква се реколта от 5 млн. тона пшеница, зърненият баланс e осигурен, хлябът няма да поскъпва

0
21
Снимка: рixabay

Държавата ще компенсира производители със 100% пропаднали заради засушаване площи

България категорично ще запази статута си на голям нетен износител на зърно, по същия начин ще се определя и цената. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет след заседание на Консултативния съвет по зърното.

Песимистичните прогнози са за реколта от пшеница в размер на 4,5 млн. тона, реалистични са 5 млн. тона, а прогнозата на Европейската комисия е за 5,8 млн. тона, каза тя.

„Практиката ни показва, че винаги реалните добиви излизат с 15% по-високи от прогнозата ни. Смятаме, че реколтата ще е приблизително 5 млн. тона и ще запазим обемите си като бизнес, самозадоволяване за хляб и фураж и добър експортьор. България е на едно от челните места“, обясни Десислава Танева.

По искане на земеделски стопани, които имат пропадане на площите заради засушаването, се извършват обследвания и към момента има издадени констативни протоколи за 28 хил. дка в посочените райони на страната, където валежите са били от 10 до 30 на сто от средната месечна норма, посочи земеделският министър. За тези стопани, чийто площи са пропаднали на 100%, се предвижда държавна помощ, каза министър Танева.

Председателят на Консултативния съвет по зърно Венцислав Върбанов обясни, че основният извод на форума е бил, че няма заплаха за зърнения баланс въпреки локалните проблеми. Те са главно в районите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна, част от Силистренска област. Стопаните със 100% пропаднали площи ще получат държавна помощ, увери Върбанов. От Софийската стокова борса очакват доста добра реколта в световен мащаб, което ще доведе до увеличаване на запасите и не се очакват никакви сътресения на пазарите, каза още той.

Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите каза, че по информация на членовете на асоциацията състоянието на пшеницата е сравнително добро. Според него се очаква реколта от около 4,2-4,3 млн. тона пшеница, което е с 30 на сто намаление спрямо предходната. Проблемите са регионални – за Североизточна и Източна България, където пропадналите площи са около 240 хил. дка, каза Костадинов. „Надяваме се падналите последната седмица дъждове да стабилизират нещата. Надяваме се също да намерим инструмент, с който да обезщетим и стопаните, чиито площи не са пропаднали на 100%“, коментира Кастадинов.

Мариана Кукушева, член на УС на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България, също потвърди, че хлебният баланс на страната е гарантиран и поскъпване на хляба няма да има.

Категоричен спад на дохода има при розопроизводителите, именно те ще бъдат едни от първите подпомогнати, добави Танева. От думите ѝ стана ясно, че министерството ще отдели 50 млн. евро за подпомагане на земеделските производители, а таванът за земеделския производител като обезщетение ще е  000 евро, за малки и средни предприятия – 50 000 евро.

„Не само искаме да запазим националните си средства в бюджета, а и да ги увеличим. Темата за ДДС е на Министерството на финансите, нашата позиция е данъчната система да е такава, че да може да акумулира в бюджета средства, а ние да използваме част от тях, за да можем по-справедливо да подпомагаме Сектор „Земеделие“, заяви още тя.