Парите за здраве: 2,2 млрд. за болниците, 33 милиона за доболнична помощ

0
14
парламент
Снимка: архив

Бюджетната комисия прие на второ четене бюджета на Здравната каса за 2020 г.

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на второ четене Закона за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2020 година. За няма и час и почти без дебат депутатите решиха – харчим близо 400 млн. лева повече за здраве от догодина.

Въпреки увеличението на парите обаче опозицията не спести своите критики. Според БСП трудът на медицинските специалисти отново няма да бъде справедливо възмезден, което бе и една от причините левицата да не подкрепя повечето от параметрите на бюджета.

Догодина българското здравеопазване ще разполага с 4,744 млрд. лева. Парите за личните лекари се увеличават с 19 млн., а за консултации със специалисти – с 14 млн. лева. В същото време, традиционно, основната част от средствата за нашето здраве се пренасочват към болниците и за медикаменти. Така депутатите от бюджетната комисия решиха 2,2 млрд. лева да се похарчат за болнична помощ, а за лекарства – 1,3 млрд. лв.

С новия бюджет се разширява обхватът на медицинските изделия, които се заплащат от НЗОК. Към тях се добавят медицински изделия и помощни средства, предназначени за хора с увреждания и модерни апарати, както и уреди за индивидуална употреба. Досега те се заплащаха от системата за социално подпомагане.

Окончателните параметри на бюджета за здраве ще бъдат гласувани на извънредно пленарно заседание във вторник.