Патриотите предлагат доброволци да извършват граждански арести при нарушаване на реда

0
44
Искрен Веселинов Снимка: BTVradio

Вътрешният министър Младен Маринов показа резерви, но обеща дискусия

„Обединени патриоти“ предлагат отряди от доброволци да помагат на МВР за справяне с ромската битова престъпност. Формированията ще действат на места, където има дефицит на органи на реда. Предложенията ще бъдат внесени между първо и второ четене в Закона за МВР, уточни депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

„Доброволчеството като начин за превенция и справяне с битовата и маргиналната престъпност е стара идея на патриотите. Тя е залегнала и в приоритетите за повишаване на обществения ред и сигурност в програмата още от 43-ото НС“, припомни той. Веселинов обясни, че идеята на патриотите е доброволците да са почтени граждани, хора с нужния образователен ценз и чисто съдебно минало. „Те трябва да преминат обучение, да извършват основно охранителна патрулна и постова дейност, да имат право да предупреждават хора, които подозират в извършването на престъпление, както и да имат право да извършват граждански арест, докато пристигнат полицаите“, разказа идеята си депутатът от ВМРО.

Вътрешният министър Младен Маринов също коментира темата, като призна, че се работи по такива текстове в закона. Той обаче изрази резерви към идеята доброволците да могат да извършват граждански арести.

„Ще има дискусии, ще се обсъжда много. Трябва да се помисли каква да е структурата и докъде да се разпростират техните правомощия. Все пак говорим за доброволчество, а не за борба с престъпността. Въпросите, които произтичат, са на кого да се делегират такива правомощия, дали са подготвени, какви да са им правомощията. Тези въпроси трябва да се изпипат, за да не се стигне до допълнително напрежение в обществото“, посочи шефът на МВР. Младен Маринов добави, че полицейските служители са обучени да владеят ситуацията при възникване на напрежение, а доброволците не са и заради това трябва се обмисли докъде да са им функциите. Той обърна внимание, че трябва да се гарантира и безопасността на отрядите. „Изпълнявайки тази доброволческа дейност, трябва да е максимално изключена възможността те да пострадат“, уточни Маринов.