Прокуратурата обвини двамата задържани за убийството на треньора по борба и жена му

0
54
прокуратурата
Снимка: архив

Застреляли семейството на 14 юли в апартамента им

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Георги Нанков и Пламен Шляпашки за предумишлено убийство с користна цел на треньора по борба Йордан Атанасов и жена му Марияна, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Мотивът на двамата мъже е бил да се сдобият с парични средства и бижута, собственост на жертвите. Те се опитали да укрият телата на убитите, които бяха открити случайно от местен жител на 18 август край Негован.

Двамата обвинени бяха арестувани в сряда в правешкото село Джурово – в къща, която ремонтирали. Живеещи в съседство разказват, че мъжете изглеждали съвсем спокойни и се държали нормално.

Днес стана ясно, че те са направили пълни самопризнания. Убийството било извършено на 14 юли в апартамента на една от жертвите в столичния квартал „Иван Вазов“. След фаталните изстрели задържаните разчленили телата на убитите в банята на жилището, натъпкали ги в бидони и ги откарали край Негован. После се върнали в апартамента и старателно го почистили с белина. Скрили пистолетите в тайник в помещение в двора на Техническия университет.

Престъплението е извършено с цел обир. Убийците мислели, че жертвите държат в дома си пари от продажбата на техен апартамент в столичния квартал „Емил Марков” (сега кв. „Гоце Делчев“). Оказало се, че средствата не са в жилището в „Иван Вазов“. Оттам престъпниците задигнали семейни ценности, които по-късно са и открити в дома на един от арестуваните.

Те са криминално проявени. Планирали убийството от около година насам. Били наемани да правят ремонти на друг апартамент, собственост на убитото семейство. Тогава застреляният мъж споделил с един от убийците мнение, че лихвите в банките са много ниски. Вероятно затова престъпниците решили, че жертвите ще държат в дома си парите от продажбата на апартамента в „Гоце Делчев“.

От прокуратурата посочват, че към разследването има голям обем доказателства, които предстои да бъдат анализирани. За престъплението двамата обвинени могат да бъдат осъдени на затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Към момента те са задържани за 72 часа и предстои внасяне на искане в съда да им бъде наложен постоянен арест.