Петя Аврамова: Колегата Димитров всява страх и разиграва театър

0
39
Петя Аврамова

Внесла съм още през октомври предложение язовирите „Порой“ и „Ахелой“ да станат резервни водоизточници за Бургас, но чакам доклад от неговите експерти, каза регионалният министър

Регионалният министър Петя Аврамова обвини колегата си Емил Димитров в хаотични разсъждения за водни проблеми на страната. Екоминистърът представи по-рано днес пред парламента ситуацията с водните ресурси на страната и изрази притеснение, че водната криза във втория ни по големина морски град Бургас ще го направи „Перник 2“, съобщава Tribune.bg.

„Емил Димитров хвърля хаотични разсъждения. Докато ние работим върху темите, които вълнуват българските граждани, някои се упражняват в театрални постановки“, изтъкна в пленарната зала Аврамова.

„Всички знаем, че язовирът захранва двата големи града Бургас и Варна. Във връзка с намаления обем на водата в язовир „Камчия“ през октомври внесох в Министерския съвет мой доклад на оперативно заседание, в който предложих язовирите „Порой“ и „Ахелой“ да бъдат обособени като резервни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване“, напомни регионалният министър.

Тя коментира, че за тази цел във ведомството ѝ очакват доклад от експертите на МОСВ, за да могат да обосноват изразходването на 60 млн. лв. с цел свързването на язовирите. Въпреки липсата на доклад от подчинените на министър Емил Димитров Аврамова увери депутатите, че регионалното министерство прави технически разчети и обследва язовирите. Тя призова министър Димитров, който управлява водите в България, ако смята, че Бургас е в бедствено положение и че трябва там да бъде приложен подходът в Перник, да внесе в Министерския съвет предложение за обявяване на бедствено положение в Бургас.

„Защо плаши хората от трибуната на Народното събрание и от медиите, в които има участие. Нека се обърне към бургазлии, които сега притесни и вся страх в хората и да каже има ли вода в язовира, защото той управлява водите в язовирите в България. Има ли вода в язовира? Тази вода докога ще стигне и какви мерки трябва да бъдат предприети, така че Бургас да не изпадне във водна криза? Това, което днес беше направено, е да всяваме страх в хората в Бургас“, категорична бе министър Аврамова. Тя посочи, че в МРРБ не управляват водата в язовир „Камчия“, но правят разчети как да обезпечат хората с вода, имат идея и вече работят по нея.

„Това е работа на МОСВ, министърът на околната среда и водите издава месечните графици. Може да бъде намалено подаването към Варна. Може Варна да работи известно време на помпен режим от деривация „Китка“, можем да намалим ползването от язовир „Камчия“, да обърнем 80% от деривация „Китка“ по помпен начин, за да имаме вода за по-дълго време“, коментира още Аврамова.

Регионалният министър поясни, че е предвидена възможността ВиК-Варна да бъде подпомогнато финансово, така че да издържи на високата цена на добиването на вода чрез помпи и да няма проблем с цената на водата за жителите на Варна и околността.

„Така че, докато ние работим върху темите, които вълнуват и българските граждани, върху темите, върху които имаме задача, някои се упражняват в театрални постановки“, допълни още Аврамова.