Емил Димитров: ВиК дружествата в Дупница, Сливен и Перник са пред фалит

0
62
Емил Димитров

Причината е лошото управление, обясни министърът

ВиК дружествата в Дупница, Сливен и Перник би трябвало да са най-печелившите предприятия, но те са пред фалит. Язовирите са на километър от града, но заради лошо управление те са пред фалит, защото управителите им създават само проблеми, съобщи екоминистърът Емил Димитров пред БТВ.

Водопроводът, който пълни язовира, от който трябва да се захранва Дупница, е надупчен на 29 места, вкюлчително и ВиК-то си захранва свои източници. Едно село от 20 години няма нормално водозахранване, на всички избори обещават на хората вода, а до момента не се е случило нищо на практика. Вчера съм разрешил на „Напоителни системи“ през нощта да пуснат вода в един завод, за да може той аварийно да захрани това село, защото хората не могат без вода. Става въпрос за язовир „Дяково“, от който вчера разреших 800 куб.м. вода да отидат в резервоар в Бобов дол, оттам с помпи да се подаде за село Палатово, защото никой не си мърда пръста от 20 години насам по въпроса, разказа министърът.

„Повече няма да влизам в кореспонденции с което и да е ВиК, освен с нормалните от Враца, Габрово, Бургас. Но с тези, които непрекъснато се чудят как някой друг трябва да им свърши работата, няма да се занимавам“, закани се Димитров. „Аз съм до водомера на язовира, аз съм до водомера на водосбора, това са моите задължения, няма да се занимавам повече с неща, които не са ми работа“, допълни министърът.

Димитров заяви, че язовир  „Студена“ е източен неправомерно, и със сигурност не е виновен неговият предшественик Нено Димов. „Неговият корем не може да побере толкова вода. Проблемът със „Студена“ е както във всички язовири – трябвало е да има един огромен водомер. Издадена е заповед да се намали потреблението на вода и когато са отишли да видят дали тази заповед се спазва, са видели, че водомерът е бил махнат, бил под наем и някакви хора си го били взели. В края на месеца се оказва, че си ползват старото потребление и няма ограничение на водата, нито пък спазване на заповедта“, обясни екоминистърът.